Yo La Tengo - This Stupid World [2023]

Yo La Tengo
This Stupid World
Matador / 2023
8.8
9

Yo La Tengo će sledeće godine napuniti četiti decenije karijere, što je samo po sebi impresivan uspeh. Dodajte tome da je bend od 1992 godine u istoj postavi, koju čine bračni par Ira Caplan i Georgia Hubley, te basista James McNew, i povrh svega iza sebe imaju 17 albuma, kojima bend konstantno pomera granice muzike svojim jedinstvenim i autentičnim zvukom.

Upravo su u februaru ove godine objavili svoj sedamnaesti album „This Stupid World“.

Gledajući šta se sve dešava u svetu tokom poslednjih godina, poptuno je jasno da je sam naziv albuma itekako adekvatan. Album je sniman tokom tri neverovatne godine od 2020 pa do kraja 2022.godine, a svi znamo šta se sve izdešavalo na globanom nivou, od pandemije, agresije Rusije na Ukrajinu, koja je svet dovela na ivicu još jednog globalnog sukoba, pa sve do veoma sumornih vizija budućnosti u svetlu sve očiglednijih klimatskih promena, i sve ovo je naravno uticalo na dominantu atmosferu albuma.

Iako se za Yo La Tengo nikada ne može reći da oni odstupaju od svog prepoznatljivog zvuka, ipak veliki muzičari kao oni itekako uspevaju da svoj zvuk održe svežim i aktuelnim, bez ikakvog truda da prate vladajuće trendove u muzici ili umetnosti. Naprotiv, jedan od najsnažnijih utisaka koji Yo La Tengo ostavljaju svojom muzikom je da ih uopšte nije briga za to šta se svira oko njih ili pak šta čuči na vrhovima top listi.

Za „This Stupid World“  se može primetiti da je „najživahniji“ album benda u poprilično godina unazad. „Sinatra Drive Breakdown“  gazi sve pred sobom nošena motorik ritmom i hipnotičkom bas linijom, dok se mekan i melodičan Kaplanovom vokal sudara sa kakofoničnim gitarskim linijama. "Fallout“ je sa druge strane potpuno opčinjavajuća već na prvo slušanje, sa gitarskim rifom i melodijom koja bi se bez problema mogla naći na albumima benda iz ranih 90ih.

„Tonight’s Episode“ donosi ponovo napetu atmosferu, pre svega zbog frenetičnih gitarskih linija, koje se podvlače pod melodični vokal Jamesa McNewa.