Pearl Jam - Dark Matter [2024]

Pearl Jam
Dark Matter
Monkeywrench / Republic / 2024

Čekajući novi album benda Pearl Jam,Dark Matter“ pročitao sam negde izjavu njihovog basiste Jeffa Amenta da je po njemu ovo njihov najbolji album. Jasno je da će svaki od članova benda tako nešto izjaviti, da li zaista veruje u to, to ne mogu da znam, ali sam siguran da je većini njihovih fanova potpuno jasno da oni nikada neće snimiti bolji album od njihovog prvenca, albuma „Ten“ koji se sa pravom može nazvati antologisjkim albumom.

Ten“ i „Dark Matter“ dolaze iz potpuno različitog okruženje. Veoma slikovit prikaz je recimo, meni jedan od najboljih živih nastupa, Pearl Jam-a na Pinkpop festivalu 1992. godine, posebno pesma „Porch“. Pearl Jam u tom trenutku su negde u kasnim dvadesetim, autor ovog teksta je bio u kasnim tinejdžerskim godinama. Njihova emotivna reakcija na svet oko njih je puna besa, agresije ali iz ugla osobe koja ima život pred sobom i želi da nešto menja. Takvi su im i živi nastupi, eksplozivni, žestoki na granici samodestrukcije. „Dark Matter“ je takođe veoma žestok,mračan album, besa tu i dalje ima ali agresivnost je ustupila mesto ogorčenju, što je potpuno normalno za osobe u kasnim pedesetim, koliko sada imaju članovi benda Pearl Jam.

Dark Matter“ je po svemu veoma žestok album, gitare nikada nisu bile bučnije i rifovi nikad čvršći u ovom veku, dok Mike McCready apsolutno kida solo deonicama na gitari. Prve dve pesme albuma „Scared of Fear“ i „React, Respond“ su upravo takve, dinamične agresivne, sa uvek odličnim vokalnim aranžmanima Eddie Veddera.

Vedderov vokal je i dalje jedan od najmoćnijih instrumenta ovog benda, sve jedno da li je to u dinamičnim pesmama poput odlične naslovne „Dark Matter“, eksplozivno žestokim „Running“ ili pak, kad po atmosferi naginju ka nekom melodičnom alternativnom country - rocku u „Something Special“.