LaRoy, Texas [2023]

LaRoy, Texas
Adastra Films / 2023
Režija: 
Shane Atkinson
Scenario: 
Shane Atkinson
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski
7.0
7

Zabavnim crnohumornim trilerom predstavio se dugometražni debitant Shane Atkinson. "Laroy, Texas" je očigledno snimljen pod ogromnim utjecajem stvaralaštva braće Coen jer i okruženje je ovdje slično, baš kao i likovi. Dakako da će Atkinson morati pojesti još dosta žganaca kako bi uopće stao u istu rečenicu s gigantima kao što su Ethan i Joel Coen, no zadnjih desetljeća smo gledali bezbroj puno gorih pokušaja njihovog kopiranja. U vrtlogu loših odluka i pogrešaka zaglavit će Ray (Jonhn Magaro), jedan od onih tipičnih filmskih luzera. Skupa s bratom on vodi trgovinu, a skroman je on, povučen, sramežljiv, jedan od onih tipova koje staviš negdje i ne miče se on danima ako treba dok mu netko ne kaže.

Slučajni susret s nesposobnim privatnim detektivom Skipom (Steve Zahn) potpuno će mu promijeniti život. Skip će Rayu ničim izazvan dati fotografije njegove supruge Stacy-Lynn (Megan Stevenson) kako se u motelu sastaje s nekim tipom. Očajni Ray trudi se udovoljiti ženi na sve načine, skuplja novac kako bi ona otvorili kozmetički salon, a u trenutku očaja naći će se pred motelom u kojem se Stacy-Lynn sastaje s ljubavnikom. Dok već razmišlja kako će se ubiti, u auto će mu uskočiti nepoznati tip koji ga je zamijenio za plaćenog ubojicu kojeg je prethodno angažirao. I prije nego što će se Ray snaći, u rukama mu će se naći paket s novcem i zadatak da ubije lokalnog odvjetnika. Problem je samo što će se u gradu ubrzo pojaviti i stvarni ubojica Harry (Dylan Baker), tip koji po modusu operandi podsjeća na dijaboličnog Antona Chigurha iz "Nema zemlje za starce".

Harry nije presretan što je propustio posao i što se netko bacio na njegov teren, a pretvorit će se vrlo brzo "LaRoy, Texas" u krvavi triler nabijen čak iznenađujuće solidnim crnim humorom. Iako Ray ni slučajno nije planirao izvesti zadatak koji mu je uvaljen, uvući će se u vrtlog, a jedini partner postat će mu upravo Skip, tip kojeg je bolje izbjegavati i tip koji sve čega se primi pretvori u potpunu katastrofu. Djeluje na trenutke sve ovo i kao parodija na slične neo-noirovske krimiće jer većina likova je tu svedeno na karikaturu. Premijeru je "LaRoy, Texas" imao na festivalu u Tribeci, a potom je Atkinsonov film prikazan i na nekim drugim američkim festivalima.

Recenzija filma preuzeta sa GamBeeFilmTvKnjiževnost.

Preporuka