Ted Lasso [2020]

Ted Lasso
Sezona 1
Apple TV + / 2020
Scenario: 
Bill Lawrence, Jason Sudeikis, Brendan Hunt, Brett Goldstein
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski
8.0
8

Lik Ted Lasso (Jason Sudekis) kreiran je na NBC mreži 2013.godine, kao humoristični skeč za promociju Premijer Lige u Sjedinjenim Američkim Državama.Sudekis je od tada pokušavao da ovom svom liku obezbedi tv seriju jer je u njemu video potencijala, i potpuno je bio u pravu. Ove godine najzad smo dobili smo tv seriju sa ovim zanimljivim likom.

Naime Ted Lasso je trener američkog fudbala, i to čak ne u onom najelitnijem rangu, već na koledž nivou. Veliku popularnost u svetu zadobio je viralnim video klipom njegove proslave pobede sa igračima svog tima.

Na samom početku nalazimo Lassoa, zajedno sa asistentom Coach Beardom (Brendan Hunt) na putu za  Richmond. U realnosti Richmond je malo i veoma lepo predgrađe Londona, mnogi njegovi delovi su zaštićeni zakonom poput parka, zatim obale Temze, brojnih građevina od istorijskog i arhitektonskog značaja. Ali Richmond nema svoj fudbalski klub tako da je u ovom slučaju idealna lokacija za AFC Richmond,  izmišljeni fudbalski klub, koji osim veoma dugo godina postojanja, u svemu ostalom je više nego prosečan engleski fudbalski tim, bez trofeja i slavne istorije, nešto poput Ipswicha ili Wimbledona.

Ubrzo saznajemo da je Lasso bio želja nove vlasnice kluba Rebecce Walton (Hannah Waddington) koja je klub dobila u brakorazvodnoj parnici od svom muža milionera Ruperta Manniona (Anthony Head). Izbor Lassoa, amerikanca za koga je od samog starta više nego jasno da nema pojma o fudbalu, ali ni o Engleskoj je iznenađenje za sve, dok se veoma brzo ne otkrije da je pravi plan Rebecce. Ona pokušava da, uz pomoć svog asistenta i derektora kluba Higginsa (Jeremy Swift), klub uništi i sprovede ga u drugu ligu, kao osvetu svom nevernom, bivšem mužu.

Jedna potpuna fudbalska neznalica, i još amerikanac poput Teda Lassoa je pravo oružje da svoj plan sprovede u delo. Ted Lasso je veoma iritantan lik, ili bar tako deluje na samom početku. Bučan je, uvek odlično raspložen, prenaglašeno dobar prema aposultno svima, toliko pozitivan, da ne može da vas ne iznervira.  Na prvi pogled jedan tipčan, uobraženi američki provincijalac koji misli da sve zna najbolje. Ali to je samo površina, ispod nje se nalazi jedna veoma inteligentana, iskreno dobra osoba.

Ne toliko rečima već delima, i to onim malim svakodnevnim, Lasso će tokom deset epizoda na svoju stranu privući sve one ljude koji su na samom početku bili protiv njega od samih igrača, novinara pa do najtvrdokornijih navijača . Na kraju to će učiniti i sa vlasnicom kluba. Upravo ova detaljna razrada Lassovog lika je detalj u kojoj briljiraju kreatori ove tv serije Bill Lawrence, Jason Sudekis, Brett Goldstein i Brendan Hunt, od kojih ova poslednja dvojica tv seriju obogaćuju i dobrom glumom.  

Preporuka

share