Prve asocijacije na muziku osamdesetih su mi oduvek bile jeftini sintisajzeri, invalidne ritam mašine, šminkeri u šalvarama i onim firzurama sa repovima, ženski mjuzikli „Dirty Dancing“ i „Flashdance“, odnosno kokain. Ništa od toga me nikad nije privlačilo, najblaže rečeno. To su samo neki od razloga zašto još uvek imam tikove kada čujem neki hit koji se krajem osamdesetih nije skidao sa MTV-ja.

Ipak, morao bih biti mnogo površan kada bih rekao da mi se sva muzika iz osamdesetih ne sviđa. Te divne albume iz vremena Regana, Gorbačova, Tačer i Raifa Dizdarevića, otkrio sam tek kasnije, uglavnom devedesetih. Prvo sam ih pronašao, a onda odlepio. Njihov uticaj na moje muzičko odrastanje je toliki, da sam rešio da im posvetim celu današnju emisiju. 

Dakle, danas ćete uživati u muzici Sonic Youth, My Bloody Valentine, Yo La Tengo, Dinosaur Jr, Hüsker Dü, Pixies, Violent Femmes, The Go-Betweens i The Jesus and Mary Chain. Nakon što sam prvi put čuo njihove ploče, konačno sam skapirao da osamdesetih nisu snimali samo Sajmon Le Bon, Fil Kolins, Gloria Estefan i Rik Estli. 

Što se tiče domaće muzike, bez obzira na žanr i popularnost, to je bila verovatno najbogatija dekada. A i termin „domaće“ je tad imao mnogo šire značenje. Zbog toga, danas slušamo dve novosadske grupe iz tog vremena, a po prvi put u životu ću javno pustiti neku EKV pesmu. 

Tu su još i This Mortal Coil, koji su 1984. snimili antologijsku obradu klasika Tima Baklija, a čućemo i pesmu sa jedinog albuma velškog benda Young Marble Giants iz 1980, koji danas sa pravom uživa kultni status. 

Kada su noćne, letnje, džez balade u pitanju, družimo se sa Duškom Gojkovićem, odnosno Kitom Džeretom. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde.

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča. U plejeru ispod možete preslušati najnovije izdanje ove emisije.

Za onaj kalifornijski miris slanog mora u vazduhu zaduženi su The Byrds i Džoni Mičel, a slušamo još manje ili veće klasike koje sviraju Violent Femmes, Wilco, Can, The Style Council, Demijen Džurado, Ričard Holi i mnogi drugi. 

Putovanje nije kompletno ako ga ne prati adekvatna muzika. A nekad je i samo muzika dovoljna za putovanje. Pacifik ili Indijski okean, izbor je vaš. 

Nešto manje opskurne pesme iz osamdsetih koje obožavam, sviraju Talking Heads, Leonard Koen, Nik Kejv, Nil Jang, Joy Division i drugi. 

Ovo je samo delić osamdesetih koje volim, pa nije nemoguće da ovaj specijal u budućnosti dobije nastavak.

Preporuka