Jutarnje kafe početkom novembra su mi vazda imale ukus koji nikad nisam umeo da opišem rečima. Zato sam u današnjem One Day in November specijalu u pomoć pozvao neke od najlepših novembarskih pesama koje znam. 
Prošle nedelje se u Beogradu desio koncert benda Richmond Fontaine, koji ću teško zaboraviti makar me u starosti napala tri Alchajmera. To se posebno odnosi na poslednju pesmu „Lost in This World“ tokom koje je ovaj kvartet potpuno spontano postao kvintet. Nije zgoreg pomenuti da je u 12 godina dugoj istoriji emisije Gistro FM ovo prvi put da neku pesmu slušamo uz pomoć specijalnih efekata.
Gistro evergreen je klasik iz 1971. „Tapestry“ besmrtne Kerol King. Dovoljno je da čujete „It's Too Late“ i „Beautiful“ pa da razumete zašto mislim da bi ovo remek-delo trebalo uvrstiti kao obavezno štivo na časovima muzičkog. Nema sumnje da je ovo jedna od onih ploča zbog kojih postoji jesen. 
Ovih dana debi album će objaviti momak iz Los Anđelesa Aleks Ajzenberg, a sudeći po savršenoj mešavini originalnog lo-fi zvuka i uticaja bendova Velvet Underground, Grizzly Bear i Sonic Youth, mislim da ćemo njegovo ime često slušati u godinama pred nama. 
Saradnja između danske grupe Efterklang i operske pevačice Karsten Fundal, nešto je najluđe što sam čuo u popularnoj muzici ove godine, a na šta tačno mislim čućete u pesmi „Cities of Glass“.
Sastav iz Njujorka Two Feat je još jedno novo ime koje treba utefteriti. Obratite pažnju na sjajno dozirani balans minimalne elektronike i zaraznog gitarskog rifa u pesmi, nadasve deskriptivnog naslova, „Go Fuck Yourself“. 
Tu je još i novi EP za Lua Barloua, praznični album za She & Him, orkestrirani pop na samoj guilty pleasures granici Irca Deklana O'Rurka, kao i jedan od najboljih eksperimentalnih albuma iz ove godine, a kog su snimili Rob Mazurek i Sao Paolo Underground. 
Malo je melodija na maternjem jeziku koje mi pašu kao pesma Tome Gracina iz Splita u kojoj peva „Ovo je moj dom, ovo nije Njujork“. Ovih dana, novembarsko jutro mi bez ove kompozicije nije potpuno. 
Slušamo još najlepšu pesmu sa poslednjeg albuma Leonarda Koena, Džoš Riter se bavi lošim glumicama, Demijen Rajs kutijama koje nikako ne pašu, a Greg Duli i The Afghan Whigs podsećaju šta imaju umesto mozga. 
Što se tiče pomenutog ukusa jutarnje kafe u novembru, njega dočaravaju The National, Tom Vejts, Morisi, Suzana Hoffs, Matijas Eik i veliki kubanski gitarista  Lio Brauer, po čijoj pesmi se i zove današnja epizoda. 
Bez obzira na to da li ste “izgubljeni u ovom svetu” kao Richmond Fontaine ili “zubima hvatate metke” kao Tunng, početak novembarskog dana ima za nijansu više smisla uz muziku iz današnje Gistro FM epizode.  
Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu. 
Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde
 
Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča.
 

Preporuka

share