Poslednja januarska emisija je treći deo specijala posvećenog najlepšim obradama svih vremena. Tokom dva i po sata slušaćete pesme koje se oslanjaju na original, ali poseduju veliki autorski pečat muzičara koji ih obrađuju. 

Epizodu otvara klasik Rodžera Votersa i Dejvida Gilmora iz 1975. kog su krajem prošlog veka obradili Sparklehorse i Radiohead. Svako nedostajanje manje peče uz „Wish You Were Here“. 

Nil Jang je zastupljen sa čak 4 obrade: za nenametljivi nedeljni džez/pop laid-back je zadužena Nora Džons, za romantičnu psihodeliju Flaming Lips, za akustičnu vožnju Dag Pejzli, a čućete i letnju elektro-pop verziju hita „Harvest Moon“.  

Pesmama Leonarda Koena bave se Father John Misty i Majkl Kivanuka, a čućete i kako zvuči muzika benda Radiohead, odnosno Sindi Loper u džez izdanju. 

Od desetina obrada pesama Dejvida Bouvija, mislim da mi nijedna nije draža od epske verzije „Sound and Vision“ u interpretaciji Beka 2013. godine. Bek ovde diriguje, svira, peva, prati ga orkestar od 157 muzičara, a za aranžman je zadužen njegov tata Dejvid Kembel. I sam Bouvije je bio impresioniran ovom verzijom. Kada kažem lični pečat, onda mislim na ovake obrade.  

Tu je još potresna Tindrsticks verzija balade Taunsa Van Zandta, u kojoj sam sredinom poslednje decenije prošlog veka prvi put u životu čuo za Tindersticks.    

U današnjem specijalu poslednji pozdrav legendarnom bubnjaru grupe Can Jakiju Libcajtu koji nas je napustio pre nedelju dana, odaju Gerladine Fibbers i Stiven Malkmus u sirovim verzijama evergreen melodija „You Doo Right“ i „Vitamin C“. 

Kad smo kod potresnih obrada, Dukat i Marko iz Stray Dogg sviraju Džefa Baklija dok su se emocije cedile niz mikrofone Baukove sobe. 

Što se domaćih obrada tiče, krajem prošlog veka Veliki prezir su snimili pesmu „Okean“ kultnog novosadskog benda La Strada, koja se našla na kompilaciji „Korak napred, dva koraka nazad“, pokojnog radija B92. 

Džoni Keš svodi račune u obradi pesme The Beatles sa albuma „Rubber Soul“, REM sviraju Velvet Underground baladu, Violent Femmes su pripitomili Gnarls Barkley hit „Crazy“, a Nik Kejv peva jednu od najvernijih pesama o raspadu veze, koju je krajem šezdesetih napisao Džimi Veb za Glena Kembela.

Tu su još Džej Meskis, Arcade Fire, Lambchop, Ajzak Hejs, Džonatan Vilson i mnogi drugi. 

Prvi deo Best Covers specijala možete čudi ovde

Drugi deo Best Covers specijala možete čuti ovde.

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta 2015, emisiju možete slušati isključivo na internetu. 

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča.

Preporuka

share

share