Ako pogledate modernu gitasku muziku velike su šanse da ćete pronaći otiske Josha Hommea u mnogo toga. Homme je jedan od najaktivnijih muzičara u poslednjoj dekadi. Pored rada sa svojim matičnim bendom Queens of the Stone Age, aktivnu ulogu imao je i kao član Eagles of the Death Metal, Them Crooked Vultures, The Dessert Sessions, kao saradnik Iggy Popa na njegovom prošlogodišnjem albumu „Post Pop Deppresion“, a njegov uticaj je veoma prisutan i na albumu „Humbag“ britanskog benda Artic Monkeys. Lista muzičara sa kojima je sarađivao je poprlično duga, a lista onih na koje inspirisao je verovatno mnogo duža.

Kada se govori o Hommeu, često stičem utisak je njegov prvi muzički projekat Kyuss, bend koji mnogi smatraju rodonačelnikom  specifične i jedinstvene mešavine psihodelije, bluza, heavy metala, hard core punka, alternativnog rocka nazvanom stoner/desert rock, nepravedno u drugom planu.

Bend je u leto 1987.godine, u mestu Palm Desert, smeštenom u pustinji doline Coachella,  sa 14 godina osnovao Brant Bjork (bubanj) sa svojim najboljim prijateljem basistom Chris Cockrellom. Od samog početka u bendu su takođe bili i njihovi školski prijatelji ,sa kojima su obojica odrasla zajedno, John Garcia (vokal), Josh Homme (gitara) i Nick Oliveri koji je povremeno svirao drugu gitaru. Na samom početku bend se zvao Katzenjammer, što na nemačkom znači mamurluk.

Preporuka