Nekad je lepo nemati telefon, ne razumeti jezik koji oko tebe pričaju, ne poznavati ulice kojima hodaš bez žurbe i nemati sat na ruci. Nekada je lepo nestati. Bar na neko vreme. Upravo o tom osećanju govori većina pesama iz današnje I'm Not There Gistro FM epizode.

Ove nedelje i zvanično najavljujem koncert Yo La Tengo koncert koji će se desiti u Domu omladine 12. maja 2018. U to ime, puštam jednu od pet svojih najdražih YLT pesama. Ona zatvara ploču „Electr-O-Pura“ i zove se „Blue Line Swinger“.  Teško da može mnogo bolje od ovoga.

Prvi album nedelje potpisuje Šarlot Gejnzbur. „Rest“ je verovatno nešto najintimnije što je Šarlot do sada snimila. Ona je na tragičan način pre 4 godine ostala bez polusestre i jedno veče ja nazvala producenta i rekla mu „ja moram nešto da uradim sa svom ovom tugom“. Sve pesme je napisala sama i većina je na francuskom. Kada bi postojala nagrada za spori, evropski, elektro-pop album koji je idealan za zimske večeri, „Rest“ bi bio glavni kandidat.

Piter Broderik je snimio verovatno najlepši album u svojoj karijeri. „All Together Again“ spaja Sigur Ros, Erika Satija, Radiohead, Wilco i zvuk koji može da napravi samo Broderik. Klavirske sonate, post rok simfonije, bajkovite melodije, filigranski preceizna produkcija i beskrajna vožnja u svakom smislu, čine „All Together Again“ verovatno poslednjim velikim albumom u ovoj godini. Nije zgoreg pomenuti da će Piter ovu ploču promovisati u Beogradu 5. februara 2018, u Reksu. Album nedelje broj dva.

Kad smo kod klavira, čućemo dve savršene klavirske obrade. Pijanista Volt Vagner je u Sijetlu snimio živi album na kome samo na klaviru obrađuje mahom indi hitove koje su svirali Band of Horses, My Bloody Valentine, DJ Shadow, Prince i mnogi drugi. Danas slušamo obrade dva klasika od Buzzcocks, odnosno Fleet Foxes. Album je snimljen prošle godine, a nedavno ga je objavio Sub Pop.

Konačno je stigla nova ploča za Mejvis Stejpls. U pitanju je idealna kombinacija soula, popa i folka. Sve pesme je potpisao Džef Tvidi, koji je svirao na albumu i producirao ga. Jesenji dani lepše mirišu uz najšareniji novembarski album koji se zove „If All I Was Was Black“.

Predstavljam još novi Morisijev album, intimni amerikana/pop album kog je snimio Langhorn Slim, kao i savršenu pop elektroniku sa poslednje ploče benda Teen Daze, odnosno novo cover izdanje Bonija Prinsa Bilija.

Gistro evergreen je muzika iz filma Toda Hejnsa „I'm Not There“. Danas slušamo naslovnu pesmu u originalnom, Dilanovom izvođenju, odnosno obradu Sonic Youth. Ovaj saundtrak je pre par nedelja napunio deset godina i što se mene tiče, još uvek je bolji nego film.

Tu su još Bil Evans, Bili Holidej, REM, War on Drugs, Lu Rid, Baobab, Vil Streton i mnogi drugi.

Nekad je za nestajanje potrebna lova, nekad plan, nekad prava osoba, nekad auto, nekad avion, a nekad je sasvim dovoljna samo muzika. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta 2015, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča

Preporuka