Postoje trenuci u životu kada vas neke pesme poznaju bolje od najrođenijih. Jedan od tih trenutaka je sada, a jedna od tih pesama je hit škotske grupe Camera Obscura po kome se zove njih album iz 2006. godine, odnosno današnja Gistro FM epizoda. Dugo nisam pisao pesme, ali kada bih počeo da slažem stihove o onome kako se sad osećam, teško da bih ih složio bolje od ovoga: “We'll pick berries and recline / Let's hit the road dear friend of mine / Wave goodbye to our thankless jobs / We'll drive for miles maybe never turn off / We'll find a cathedral city you can be handsome I'll be pretty / What does this city have to offer me? / Everyone else thinks it's the bee's knees / What does this city have to offer me? / I just can't see”. No, daleko od toga da se u ovonedeljnoj epizodi nalaze samo on the road pesme.

Redovni slušaoci verovatno već znaju da 16. marta Yo La Tengo objavljuju album “There’s a Riot Going On”, odnosno da će 12. maja taj album promovisati na svom prvom koncertu u Srbiji.Ove nedelje premijerno slušamo dve pesme sa te ploče, a “Shades of Blue” je dostojna nekih od najlepših pesama koje su napisali u karijeri. Dugo nisam osećao takav neizdrž kada su nove ploče u pitanju.

Danas imamo dva stilski potpuno različita albuma nedelje. Prvi je potpisao kanadski singer-songwriter Džesi Merčant, a drugi nemački pijanista Nils Fram. Džesi je snimio ploču koja je ispunjena melanholijom i besom, na kojoj se prepliću akustične i električne gitare, dok je Nils napravio savršenu kombinaciju elektronike, klasike i džeza. Od svih novih izdanja, prošle nedelje ništa nisam slušao toliko kao ova dva.

Tu je još novi elektro pop album za Inaru Džordž, slušamo genijalnu baladu koju su snimili Karen O i Majkl Kivanuka, a opet najvaljujemo koncert Pitera Broderika 5. fbruara u klubu Sprat. I kada kažem “mi”, mislim “ja”. Ali “mi” nekako lepše zvuči.

Gistro evergreen je remek-delo “Black Moses” iz 1971. kog je snimio Ajzak Hejs. Soul, psihodelija i pop su retko kada bili ovako savršeno sinhronizovani. Reč je o univerzalnoj ploči za sva doba godine, dana i noći, a kao većina Ajzakove muzike, najlepše funkcioniše u onim romantičnim xxx rated trenucima.

Društvo nam prave još i Svemir, On Tour, Džarvis Koker, Glen Hansard, Sajmon i Garfankil, Karl Blau, Gil Skot Heron i mnogi drugi.

Bez obzira na to da li ste ovde ili onde, da li ste otišli ili ostali, da li vam je muka ili činite da nekom drugom bude muka, muzika iz ovonedeljne epizode će probati da vam živom učini za nijansu lepšim.