Zato što mnogo volim dvominutni hit benda Morphine, zato što danas puštam nekoliko pesama koje imaju “shark” u nazivu, zato što mi je onaj stari model sitroena omiljeni auto, naslov ovonedeljne Gistro FM epizode je Sharks patrol these waters. Sa ajkulama ili bez njih, danas vas čeka mnoštvo sjajnih novih ploča, a tu su čak tri albuma nedelje.

Prvi su snimili Italijani Calibro 35. Počeli su kao garažni surf bend koji koji svira pod uticajem Morikoneovih orkestracija, da bi deceniju postojanja proslavili mešavinom džeza, elektronike i savremene “špageti vestern” gitarske muzike. Njihova nova ploča “Decade” je verovatno najlepša u celoj karijeri. Bili su u Beogradu, nadam se da će nam doći opet.

Englez Džejms Hanter sa pratećim bendom Six, snimio je drugi album za etiketu Daptone (inače šesti u karijeri). Ako volite vintage soul koji podseća na Sema Kuka, Bobija Vomaka ili Otisa Redinga, obavezno potražite ovu ploču. Novi soul dugo nije zvučao starije. Album nedelje broj dva.

Britanska pijanistkinja Popi Akrojd (svirala sa bendom Hidden Orchestra), u januaru je objavila svoje treće izdanje, inače prvo za etiketu One Little Indian, za koju objavljuje i Bjork. Neoklasika, melodični klavir, avangarda i eksperiment na albumu “Resolve” dišu kao jedan. Obratite pažnju ako volita Lubomira Melnika ili Nilsa Frama. Idealna ploča za zimske noći i let me be trenutke. Album nedelje broj tri.

Slušamo drugi singl sa nove ploče Džonatana Vilsona, na koju već sada, posle samo dve pesme, sumnjam da može biti jedna od  onih koje će obeležiti ovu godinu. I “Over the Midnight” i “Loving You” me voze baš onako kako volim.

Gistro evergreen je klasik Brajana Ina iz 1975, njegov treći album “Another Green World”. Pre ove ploče Ino je bio jedan od mnogih rokera, a posle njen jedan od predvodnika žanra kog danas nazivamo ambijentalna muzika. Na ovoj ploči čujemo i starog i novog Brajana. Ni posle 40 i kusur godina ovim melodijama vreme ne može baš ništa.

Pi Džej Harvi ima novu pesmu. Istina, pesma nije baš sasvim njena, pošto je u pitanju britanski folk tradicional, ali šestominutna verzija koju je Pi Džej snimila za saundtrak filma “Dark River”, zvuči kao da je pobegla sa njene poslednje ploče. No, što se tiče tradicije i savremene muzike, to nije sve što ćete čuti danas.   

Predstaviću i fenomenalni folk/rok album veteranke Meri Gotje, novi projekat Vila Džonsona iz grupe Cento Matic, kao i odličan kantri/rok debi za Ejdž Si Mekintajer. Tradicija upakovana u moderno ruho.

Danas vas čekaju i pesme sa novih ploča za MGMT, Eels, US Girls, novi pop singl za Dena Oerbaha, a slušamo i pesmu sa nove studijske ploče Džoan Vaser, poznatije kao Joan As Police Woman.

Nekada se na muzici pluta bolje nego na vodi. Većina pesama iz ove epizode probaće da vas uveri u to.

 

Preporuka