Drugu polovinu šezdesetih godina prošlog veka obeležile su male i velike revolucije, pobune studenata protiv političkih sistema kao i hipi pokret. Mladi ljudi imali su utisak da mogu da promene svet, odnosno da za sve nas dolaze bolji i pravedniji dani. Iako se, nažalost, kasnije ispostavilo da je većina njihovih nada zauvek ostala u izmaglici dima marihuane na Vudstoku, taj veliki optimizam preneo se u mnoge delove tadašnje kulture, a naročito u muziku.

Pored onih, sad već svima poznatih muzičara tog doba koji su upućivali na mir, ljubav i trpeljivost, postojale su grupe čija muzika nije bila toliko društveno angažovana koliko je širila dobro raspoloženje i nametala neki novi stil. Takvu muziku krasili su raskošni aranžmani s mnogo gudača i duvača, višeglasno pevanje, dok su se tekstovi pesama najčešće bavili ljubavnom tematikom. Zahvaljujući optimizmu kojim je ova muzika zračila kao i činjenici da je većina ovih bendova nastala u sunčanoj Kaliforniji, ceo pravac nazvan je „sanšajn” pop.

Najpoznatiji predstavnici ovog pravca bili su „The Beach Boys” i „Mamas and Papas”, no pored njih postojale su desetine bendova koji u toj muzičkoj hiperprodukciji i pored očiglednog kvaliteta nisu imali sreću da stignu do većeg broja publike. Ukoliko vam se dopadnu ploče o kojima ćete danas čitati, preporučujem da istražite diskografije još nekih manjih, ali vrednih „sanšajn” pop grupa: „Spanky and Our Gang”, „Harpers Bizarre”, „The Association”, „Sagittarius”, „The Free Design”, „The Cyrkle”, kao i pesme kompozitora Gerija Ašera ili Rodžera Nikolsa.

Za tri ploče o kojima danas pišemo možemo da kažemo da su sama srž žanra, a ne sumnjam da će za neke od vas koji ih još niste čuli biti nešto nalik izgubljenom blagu.

 

The Left Banke
There’s Gonna Be a Storm: The Complete Recordings
Mercury Records / 1992
The Millenium
Begin
Columbia / 1968
Billy Nicholls
Would You Believe
Immediate Records / 1968

Preporuka