The Shiverettes - Real Shrill Bitches [2019]

The Shiverettes
Real Shrill Bitches
2019
8.1
8

The Shiverettes su feministički punk bend iz Calgaryja. Pažnju šire javnosti privukle su 2015. godine, kada su objavile pesmu "Stephen Harper Suck My Dick", posvećenu tadašnjem kanadskom premijeru, kojom su jasno pokazale šta misle o njegovoj desničarskoj agendi.

Njihov debi album iz 2017. godine Dead Men Can't Cat Call predstavlja rezultat, po njihovim rečima "...iskrenih istraživanja sopstvenih iskustava kao žena; koja su ponekad komična, ponekad tragična a često su oboje".
 

Photos by Elizabeth Cameron

Real Shrill Bitches udara direktno, pesma “Bumblebee” kreće vrištućim pitanjem "Are you listening / When I am talking?" Pevačica Hayley Muir, praćena režećom gitarom Kaely Cormack i ritam sekcijom Cecilia Schlemm/Steve Richter ne priznaje ništa manje od pobede, ona udara glavom u lice i glasnogovornica je svih marginalizovanih grupa. Politika ovde nije sporedna tema, ona je svuda, negde sakrivena u sarkazmu, negde u socijalnoj kritici.

Iz pesama kao što su “Very Cool Dude” i “Over You” isijava nesputani bes, osećanje koje ih u velikoj meri gura unapred, dok je "Spiteburger" nastala iz inata, prema istinitom "sudaru" sa LAPDjem. Takav je ceo album, "Scorpio" i "Hard Bitch", "Abort" i "Incel", sonično su na tragu bendova nastalih iz Riot grrrl pokreta, kao što su Bratmobile, Bikini Kill i Sleater-Kinney. Muirova na provokacije odgovara rečima: "Jebi se čoveče. Misliš da sam oštra kučka? Onda ću biti još oštrija, samo se nadam da ćeš još više da ispizdiš kada vidiš da mi se jebe za to."    

Ovo je muzika za mlade žene, i za sve koji se osećaju tako. Motivacija za razbijanje postojećeg poretka u paramparčad.

Preporuka