Pakujući današnju Gistro FM epizodu, provalio sam da se u njoj nalazi čak deset albuma koje su snimile žene. Zato je naziv ove emisije pozajmljen iz pesme Adama Koena, iste onu za koju je njegov nešto poznatiji tata Leonard, rekao da je savršena.

Sve počinje Gistro evergreen albumom kog je 1975. snimila Peti Smit. "Jesus dies for somebody sins but not mine" su bili i ostali stihovi koji više govore o mom životu nego cele police prepune knjiga, a pesma "Free Money" me je krila od pljuskova češće nego svi kišobrani ovog sveta. Remek-delo kao takvo.

Treći singl sa nove ploče "Hell-On", Niko Kejs je snimila sa Markom Laneganom. Sudeći po onome šta čujemo ovde, petogodišnje čekanje između njena dva izdanja je imalo smisla.

Album nedelje je snimio Stiven Malkmus zajedno sa pratećim bendom The Jicks. Nekadašnji lider benda Pavement pomešao je sve uticaje koji su ga doveli u 2018. snimivši pesme koje imaju veze sa rokom, elektronikom, soulom, krautrokom, džezom i a-la Pavement slacker pop zvukom. Album za otkrivanje u etapama.

Tereza Vajman iz kalifornijske grupe Warpaint, pod imenom TT snimila je prvo solo izdanje. "LoveLaws" je idealan za daydreaming, mada i nightdreaming dolazi u obzir. Suptilna mešavina elektronike, popa i eksperimentalne muzike, uz jedan od najlepših omota koje sam video ove godine, čine ovaj album jednim od lepših koje sam čuo u poslednjih nekoliko meseci.

Još jedna nova ploča koja odlično funkcioniše u večernjim satima je "Part of the Light" koju je pre par nedelja objavio Rej LaMontanj. Soul, akustični pop i folk koje čujem ovde, zavode lepše nego sva crna vina u toplim prolećnim večerima.

Kanađanin Žan Mišel Ble je ovih dana snimio svoj treći studijski album, i ako se ložite na klavir, neoklasiku, akustiku i elektroniku, odnosno mir junske noći, velike su šanse da ovde pronađete nešto za sebe. Ubeđen sam da ćemo u godinama pred nama slušati sve više o ovom momku.

Samara Lubelski, violinitskinja i česta saradnica Tarstona Mura, ove godine je snimila album koji mi se više sviđa i od nove Kortni Barnet. Ako se ložite na žene sa otpanjenim gitarama, na pesme sa pop strukturom i raspojasaim rok aranžmanom, na PJ Harvey i Sonic Youth, "Flickers at the Station" je album za vas.

Slušamo još novi singl za Chromatics, zatim Herman Dune, tu je novi album kog je snimio nekadašnji pevač grupe Arab Strap Ejden Mofat zajedno sa RM Habertom, odnosno pesme sa novih ploča Eleonor Fridberger, Demijena Žurada, Kejsi Masgrejvs i Beach House.

Društvo nam prave i VIS Idoli, Lora Kantrel, Nico, Ileni Mandel i mnogi drugi.