Postoje glumci koji budu toliko dobri i upečatljivi u nekoj ulozi da postanu praktično otelotvorenje tog lika, do te mere da to može čak i negativno da utiče na njihovu karijeru.

Jeremy Brett će za mene uvek biti najbolji i gotovo jedini „pravi“ Šerlok Holmes, David Suchet, koji je imao veliki broj odličnih uloga u svojoj karijeri biće najbolji Hercule Poirott, a veoma je teško da bilo ko, kada pogleda Davida Jasona pomisli na bilo koga drugog do Del Boy Trottera.

Rowan Atkinson je u svojoj karijeri imao dva takva lika, fantastičnog Crnog Guju jedinstvenog Mr. Beana. Naravno da je Atkinson imao u svojoj karijeri i druge uloge, tajni agent Johnny English, sveštenih Walter Goodfellow u veoma dobroj crnoj komediji „Keeping Mum“, zatim pojavljivanja po raznim serijama, sve su to uloge koje su ostale u senci malopre pomenutih Mr. Beana i Crne Guje. Raspon svog glumačkog umeća Atkinson je dokazao i u novom serijalu filma o Inspektoru Megreu, liku koji je u svojim književnim delima stvorio belgiski pisac Žorž Simenon (Georges Simenon).

Maigret Sets a Trap
ITV / 2016
Maigret's Dead Man
ITV / 2016
Maigret's Night at the Crossroads
ITV / 2017