Nedeljni mir, noć, tišina, akustična gitara Raja Kudera. To su samo neke od asocijacija na remek-delo Vima Vendersa iz 1984. Kako "Pariz, Teksas" ove godine obeležava tri i po decenije postojanja, kako sam prošle nedelje opet slušao taj savršen saundtrak, kako sam pre svega toga spontano izabrao nekoliko pesama koje govore o Parizu i o Teksasu, a i to što se trenutno nalazim u jednom od ta dva mesta ništa ne odmaže, rešio sam da današnju Gistro FM epizodu posvetim tom nedeljnom osećanju kog pronalazim u Vendersovom filmu...koji mi je btw jedan od deset najdražih svih vremena.

Ipak, emisija počinje pesmom iz jednog drugog Vendersovog filma kog mnogo volim, a peva je Nik Kejv. Njega ćemo čuti dva puta danas, jer on gostuje i na fenomenalnom novom singlu američkog pisca soon to be musician, koji se zove Ratso. Ko je čovek i o čemu se tu tačno radi, čućete usred emisije.

Albume nedelje su snimili Kes Mekombs, Junius Mejvant i Beirut. Ovaj prvi nudi savršenu mešavinu psihodelije i roka, drugi soula i popa (neki portali ga prozvaše islandskim Majklom Kivanukom), a Beirut su snimili idealnu ploču za nerađnje ničega u debeloj hladovini, na nekom mediteranskom ostrvu

Ako se pitate kako bi zvučala pesma na kojoj su zajedno radili The Carpenters, Ariel Pink, Džoni Mičel, Kerol King i Massive Attack, odgovor biste možda pronašli u aktuelnom singlu devojke iz Kalifornije koja se predstavlja kao Wyes Blood. Koliko samo emocija u pet minuta! Što se mene tiče, ovo je prvi veliki kandidat za najveći hit u ovoj godini. Jedva čekam album na proleće.

Kad smo već kod emocija, za jedan vagon u današnjoj Gistro kompoziciji zadužena je Dunja Ercegović, poznatija kao Lovely Quinces. Njeno izvođenje pesmetine Marte Vejnrajt "Bloody Motherfuckin' Asshole" nešto je najemotivnije što sam čuo mesecima unazad. Kada su samo akustična gitara i glas u stanju da pokrenu cunami, to je onda mnogo veliko.

Od noviteta prestavljamo još nove singlove za Pet Shop Boys, Džoša Ritera, Endrjua Birda, Karen O, Nika Voterhausa, a čućemo i savremeno viđenje jednog Edit Pjaf evergrina u izvođenju Lusi Dakus.

Kad smo kod onih pesama kojima vreme ne može ništa, njih nam danas sviraju Blajnd Vili Džonson, Air, Teri Kalijer, Sufjan Stivens, Vili Nelson, Malkolm Meklaren, Li Konic, Poolside i mnogi drugi.

Nije neophodno da budete Travis Henderson da biste se osećali izgubljeni u svetu u kome živimo. Ali kad već tako stoje stvari, nije loše biti izgubljen sa nekom muzikom. Možda baš ovom iz današnje "Paris, Texas" Gistro FM epizode.