Ne postoji životinja koju volim kao konja. Moj deda ih je imao kada sam bio klinac. Jahao sam ih. Dobro, ne baš jahao, više sam sedeo na konju dok me deda pridržavao. Imao sam dve, tri godine. Ovde u Teksasu, na putu između Hjustona i Ostina iz greyhound busa sam video mnogo rančeva sa konjima. Neki su pasli u hladovini, neki su trčali. Crni, beli, riđi. Među senom i ponekim kaktusom. Tada sam na mp3 plejeru pustio Wild Horses od Stonsa. Slova ne mogu da dočaraju to osećanje. Zato sam rešio da mu posvetim celu današnju Gistro FM epizodu.

Pored ovog Rolling Stones klasika kojim počinje emisija, Wild Horses još slušamo u obradama grupa The Sundays, Flying Buritto Brothers i Iron & Wine and Calexico. A tu je i ona pesma o konjima Fiona Regana sa refrenom "I am a man with a child's heart". Fion zna.

Danas je tačno pola veka od kada je Leonard Koen snimio remek-delo "Songs From a Room". U to ime, slušamo bukvar "Bird on a Wire" i onu drugu u kojoj peva "Sometimes I need you naked / Sometimes I need you wild / I need you to carry my children in / And I need you to kill a child". Kao omaž ovoj velikoj ploči tu su još dve pesme sa nje koje su prepevali Arsen Dedić i Kralj Čačka. Antologija. Gistro evergreen.

Vezu između prošlosti i sadašnjosti u ovonedeljnoj epizodi ne prave samo konji. Tu je i devojka koje je snimila jedan od najlepših albuma koje sam čuo mesecima unazad. Ona se zove Wayes Blood, a ovo joj je treći album. Zamislite mešavinu laid back popa iz sedamdesetih, staromodne sintisajzere i savremenu produkciju, i dobićete album "Titanic Rising". Na pola puta između The Carenters i Massive Attack. Intimno i nežno. Kao stvoreno za aprilske noći. Ovo ne samo da je album nedelje, već je ploča koja mi ozbiljno konkuriše za najlepšu u ovoj godini.

Siguran sam da neće biti mnogo ovogodišnjih soul albuma koje ću slušati kao novog Lija Fildsa. Njegov bend ne prestaje da vozi. Njegov glas razoružava vojske. Prošle nedelje sam se svako veče vraćao sa posla slußajući ovo. Album nedelje broj dva.

Deveti studijski solo album Edvina Kolinsa je odličan primer kako treba da zvuči savremena pop ploča. Zarazne melodije, zreli stihovi, duvači i jednostavni aranžmani. Greota je otići sa ovog sveta ne znajući da Edvin ima još neku pesmu osim "A Girl Like You". I to ne samo još jednu. Mnogo veliki muzičar. Album nedelje broj tri.

Od ove emisije uvodim rubriku Gistro guilty pleasure. U njoj ću predstavljati pesme koje volim, a koje iz određenih razloga štrče iz Gistro FM koncepta. Prva takva je "Wonderful Tonight" Erika Kleptona. Ne znam da li je ikada pre ili posle nje neko pustio pesmu koju volim. Ali nju sam i kad sam bio u osnovnoj školi, a mnogo je volim i danas.

U rubrici u kojoj predstavljam muzičare iz Ostina, ove nedelje je red došao na bend Kay Oddyssey. Ako volite gitarski pop pomešan sa elektronikom i folkom, obratite pažnju.

Tu su još nove ploče za soul čudo Eli Paperboy Reeda, novi singl za Meka Demarka, kao i poslednji album za folk legendu iz Teksasa Majkla Martina Marfija.

Po današnjoj epizodi se još muvaju Enio Morikone, The Beatles, Pol Veler, Den Oearbah, America, Spuritualized, Gracin, Džon Kejl i Bob Nojvirt, Majamisty Trio i mnogi drugi.

Pesma oko koje se ovde sve vrti završava se stihovima "Wild horses couldn't drag me away/ Wild horses we'll ride them some day". Nekih dana mislim da niko nije bolje opisao snove u manje slova.