Najbolji džez album svih vremena, broj 12 na Rolling Stone listi najboljih muzičkih albuma svih vremena ukupno gledano, ponosni član zvaničnog Nacionalnog registra kongresne biblioteke Sjedinjenih Država, Kind of Blue džez trubača Majlsa Dejvisa, ove godine slavi 60 godina postojanja.

Mnogo toga je rečeno o ovom modalnom remek-delu, i o značaju albuma je naširoko kritika pisala hvalospeve, naročito u poslednjih 20 godina.

Uspeh Kind of Blue je jedan od onih svetlih trenutaka u istoriji muzike koji se s vremena na vreme desi, skrene pažnju na trajne umetničke vrednosti i virtuoznost i viziju izvođača, proda se u basnoslovnom tiražu za ondašnje prilike, i tokom godina ne izgubi na svojoj vrednosti i značaju.

U muzičkom smislu Kind of Blue su oblikovali i pripremili, svako na svoj način, Majls Dejvis, Bil Evans, i naročito Džordž Rasel sa svojim Lidijsko-hromatskim konceptom tonalne organizacije.

Hard-bop, dominantni džez žanr tokom druge polovine pedesetih godina, činio se nezamenjivim muzičkim konceptom, naročito zbog činjenice da je bio stilska nadogradnja be-bopa, i samim tim savršenstvo u improvizatorkom smislu među posvećenim radnicima u džezu.