Septembar je mesec kada se završava leto i počinje jesen. I još trista čuda. Nekom škola, nekom faks, nekom posao, nekom utakmica, nekom koncert, nekom more, a nekom ništa. Mada, čak i ako ste ovaj poslednji, ima i za vas nešto. Između svih tih novih početaka, jedan je rezervisan za novu Gistro FM sezonu. Od danas se ponovo svake nedelje čujemo na Radio Aparatu, KLFM radiju i Mixcloudu.

U protekla dva meseca sam slušao muziku više nego na početku leta. Uz nju su mi se slegali utisci iz Beograda i uz nju sam doživeo još jedno vrelo leto u Teksasu. Današnji izbor je presek svega onoga što sam slušao prethodna dva meseca. Uglavnom se bavimo novitetima, ali tu je i nekoliko evergreen klasika iz vrtova mladosti.

Samo koji dan nakon što je Gistro otišao na raspust, objavljen je album Purple Mountains. U pitanju je nova grupa Dejvida Bermana iz Silver Jews, koji se ovog jula vratio nakon jednodecenijske pauze. Ploča je toliko dobra, da sam nekoliko puta pomislio kako je ovo možda nešto najlepše što je Dejvid snimio. A onda se pre nekih mesec dana desila tragedija. Dejvid je u 52. godini oduzeo sebi život. Reći da sam bio u šoku, bilo bi blago rečeno. Još uvek mi je teško da poverujem. I još uvek ne prestajem da slušam Purple Mountains. Nažalost, sada ga razumem na nešto drugačiji način. Ali ono što je isto - i pre i posle te odvratne vesti da je Dejvid umro, ova ploča mi je postala jedna od najdražih koje sam čuo ove godine. Prvi album nedelje.

Krajem avgusta obeležili smo četvrt veka dva klasika iz sredine devedesetih. U pitanju su debi izdanja za Džefa Baklija, odnosno grupu Portishead. Nema tih decenija i vekova koje mogu naneti prašinu na remek-dela kakva su "Grace" i "Dummy". Današnja Gistro evergreen izdanja.

Druga dva albuma nedelje su snimili Dope Lemon, odnosno Motel Radio. Ovi prvi su projekat Angusa Stouna (znamo ga iz dueta Angus & Julia Stone). Ako volite muziku po kojoj se pluta, sporije pesme Velvet Underground, Spiritualized ili Jesus and Mary Chain, obratite pažnju. Malo šta me ovako dobro vozi kroz vrele letnje noći u Teksasu. Grupa iz Nju Orleansa Motel Radio je na početku karijere i njihov letnji pop više nego obećava. Pesmu "Midnight" sam jednog jutra u podne slušao bar 10 puta zaredom. Zapamtite ime Motel Radio, cenim da ćete naletati sve češće na njega.

U oktobru će treći studijski album objaviti soul vunderkind Majkl Kivanuka, a danas slušamo prvi singl. Pesma "You're Not the Problem" komotno može da izađe na crtu najlepšim melodijama sa Majklove prve dve ploče. Ovoga puta je malo dodao psihodelije. I stoji mu. Ono baš.

Sudeći po prva dva singla, mnogo očekujem od solo albuma Britani Hauard iz benda Alabama Shakes. Danas predstavljamo jedan od njih, grešnog naslova "Stay High". U poslednjih par nedelja sam toliko vrteo ovu pesmu, da mislim da je i ova mačka sa verande naučila napamet. Lični kandidat za pesmu godine.

Za desetak dana novi album objavljuju Sonja Lončar i Andrija Pavlović, poznatiji kao LP Duo. Danas slušamo kompoziciju koja sve to najavljuje, zaraznu i noćnu "Analog Love".

Tu su još pesme sa novih izdanja Nila Janga i njegovih Crazy Horse, Igija Popa, shoegaze legendi Ride, Kim Gordon, Marka Lanegana, Chromatics, Šona O'Hejgena iz benda High Llamas, Valeri Džun, Ariela Pinka, The Delines, te damu iz Kalifornije koja se predstavlja kao Mega Bog.

Za vanvremenske klasike ove nedelje su zaduženi Bil Kalahan, Džon Prajn, Enio Morikone, New Order, My Bloody Valentine, Stereolab i mnogi drugi.

Leto još uvek nije zvanično ćaozdravo, ali tu je negde. No, to nije razlog da nemamo osmeh na licu dok pevamo neku od ovih letnjih himni. Setan ili ne, ali osmeh. Kao što sam rekao, septembar je idealan za nove početke, a današnja Gistro FM epizoda nudi jedan mogući saundtrak za sve njih.

Preporuka