Septembar je za harvest moon, noć, muziku i pretposlednjii Gistro FM ovog leta. Niz ovu epizodu curi noć. To ponajbolje znaju The National, Čet Bejker, Frenk Sinatra i Boz Skegs. A nije baš da ni ostali nemaju pojma....

Albume nedelje su snimili Džesi Malin, odnosno Sandro Peri. Ovaj prvi je na savršen način skrčkao folk i pop, a ovaj drugi pop i eksperimentalnu muziku. Oba albuma su odlična, ali ovaj koji je snimio Sandro Peri već se sad smestio u grupu mojih najdražih ovogodišnjih. Dve velike preporuke.

Neke ploče intenzivno volim već nekoliko decenija. Jedna od njih je trostruka 69 Love Songs koju su pre tačno 20 godina objavili The Magnetic Fields. Od tih 69 pesama, mislim da znam napamet bar pola. Šta god Stiven Merit bude snimao do kraja života, mislim da nema šanse da nadmaši ovo remek-delo. Današnji Gistro evergreen.

Preslušavamo još novi Pixies album, džez avanturu Krisi Hajdn, odu Teksasu koju je snimio Rodni Krauel, pesmu koja otvara novo izdanje Igija Popa, novi album za veterane Violent Femmes, kao i singl koji najavljuje jesenju ploču Majkla Đire i njegovih Swans.

Ana Čurčin je snimila drugi album koji mnogo više svetli nego debi. U svakom smislu. Baš volim što ima bend iza sebe. Sada je Ana and the Changes. Slušamo trenutno omiljenu pesmu "Beaneath My Lungs" koja je i poziv na njen beogradski koncert 4. oktobra.

Pored glavnog dirigenta septembarskih noći Četa Bejkera, kada je džez u pitanju, danas uživamo u debi izdanju hvaljenog londonskog septeta Nejira, a u pravljenju jesenje atmosfere Četu pomaže mančesterski trubač Metju Halsol u kompoziciji The Sun in September.

Od noviteta tu su još singlovi sa jesenjih izdanja njujorških dream pop/shoegaze bendova DIIV, odnosno Cigarettes After Sex. U istom bloku su i Cocteau Twins, čisto da podsete kako se to radi.

Društvo nam prave još Wilco, Big Star, Džim Kros, Gastr Del Sol, a poslednji pozdrav šaljemo Nilu Kazalu.

Neka muzika beleži septembre lepše od nekih kamera. Ova je obeležila moj.