Veliki režiser horora, Stjuart Gordon, umro je pre nekoliko dana (tačnije, 24. marta). Tužno je znati da nikada nećemo videti novi film ovog originalnog, divnog čoveka, najpoznatijeg po filmu RE-ANIMATOR. Povodom tog filma svojevremeno sam napisao: „Gordon nas podseća koliko neukus i smrt i perverzija mogu da budu smešni! Više memorabilnih replika i upečatljivih set pisova nego ijedna druga zombi komedija! Džefri Kombs u jednoj od antologijskih uloga vascelog žanra.“

Srećan sam što sam ga imao priliku upoznati i intervjuisati na festivalu Fantazija u Montrealu 2010. Tada sam se i naživo uverio koliko je on jedna topla, inteligentna, talentovana, ljubazna, duhovita, divna osoba.
Iza sebe je ostavio klasike koji će se s uživanjem gledati i u decenijama koje dolaze – pod uslovom da opstane neko čovečanstvo, da neko preživi ovu, i predstojeće apokalipse. Gledaće se, što se mene tiče, pre svega i iznad svih sledeći: RE-ANIMATOR. FROM BEYOND. DOLLS. DAGON. STUCK...
 
Baš pre neki dan, razgovarajući sa Acom Radivojevićem o trenutnom njanjavo-poludupastom stanju u horor filmu (mačku o rep okačite te žvake o „renesansi“ koje vam pedluju horor sajtovi!), prizvao sam primer Gordona kao reditelja vrste filmova kakvi danas nedostaju. I još, umetnika čiji su horori, čak i kad su snimani sa jezivo niskim budžetima, IZGLEDALI lepo, jasno, dopadljivo, za razliku od traljave digitalne neosvetljene tmuše u koju imamo da škiljimo danas.
Sticajem okolnosti, više sam o ovom značajnom, uticajnom i talentovanom reditelju pisao na engleskom nego na srpskom, pa da ne bih prepričavao i prevodio samog sebe, radije ću da od tih mojih tekstova za Rue Morgue i drugde načinim jedan smisleni omaž ovom velikanu.
Dakle, sve ovo dole, (c) Dejan Ognjanović za Ghoul Inc.
Re-Animator (1985)
Režija: 
Stuart Gordon
Scenario: 
S. Gordon, Dennis Paoli, William J. Norris
Jezik: 
English, German
Zemlja proizvodnje: 
U.S.A.
King of the Ants (2003)
Režija: 
Stuart Gordon
Scenario: 
Charlie Higson (screenplay) (as Charles Higson), Charlie Higson (novel) (as Charles Higson)
Jezik: 
English
Zemlja proizvodnje: 
U.S.A.
Edmond (2005)
Režija: 
Stuart Gordon
Scenario: 
David Mamet (screenplay), David Mamet (play)
Jezik: 
English
Zemlja proizvodnje: 
U.S.A.
Dreams in the Witch-House
Masters of Horror (2005–2007)
Režija: 
Stuart Gordon
Scenario: 
Mick Garris (creator), H.P. Lovecraft (short story), Dennis Paoli (teleplay), Stuart Gordon (teleplay)

Preporuka

share