Današnji Gistro FM je krcat novim pločama. Ima ih čak 14. Neke su dobre, neke odlične, a neke su toliko fenomenalne, da ih slušam svaki dan od prve jutarnje kafe do one cigarete pre spavanja.  

Ovo poslednje se pre svega odnosi na novi, 24. album za Fransoaz Ardi, ikonu francuskog popa iz šezdesetih. Iako ima 74 godine, njen novi album je toliko dobar, savremen, ličan, intiman i zarazan, da nije prošla nijedna noć prošle nedelje a da mi nije išao na ripit. Ako volite Šarlot Gejnzbur u pop izdanju, balada od Air ili Nika Kejva, obratite pažnju na “Personne d'autre”. Album nedelje. 

Kad smo kod Francuza, današnji Gistro evergreen je legendarna ploča iz 1969. Džejn Birkin i Serža Gejnzbura. Njihov naughty pop zvuči podjednako stilizovano i zavodljivo i gotovo pola veka kasnije. I to sa sve “Je t'aime moi non plus” i “69 année érotique”. Klasik satenske posteljine.

Kada pesma počinje stihovima “No one ever plans to grow up and be a junkie / No one ever plans to grow up and be a thief / I don’t know what it’s like to be you, darling / You don’t know what it’s like to be me”, ne ostaje ništa drugo nego da se razoružate i uživate u melodiji koja u kombinaciji sa glasom Sajmona Felisa zvuči kao da je došla pravo iz raja. Sajmonov novi album je odličan. Najtoplija preporuka.  

Slušamo prvi singl sa novog albuma Kamasija Vašingtona koji stiže prvog dana leta, povratnički album elektro-pop Njujorčana Brazilian Girls, nova ploča za Džoša T. Pirsona kojom je počeo da piše muziku na neki sasvim novi način, deseti album za Loru Virs, prvu pesmu sa nove solo ploče Tindersticks frontmena Stjuarta Stejplsa.

Tu je i novi bend Lore Marling, pesma koja najavljuje novi solo album lidera grupe Super Furry Animals a koja zvuči kao da je neka saradnja između grupe Pulp i Lija Hejzelvuda, novi singl za Demijena Džurada kog sam naučio napamet, a najaviću i prvi beogradski koncert Gracina koji će se desiti u KC Gradu u četvrtak 19. aprila.

Od klasika, društvo nam danas prave Rajan Adams, Yo La Tengo, Superchunk, Hal Dejvid i mnogi drugi.

Proleću definitivno ne treba nikakav push, ali muzika iz ovonedeljne Gistro FM epizode svakako mu može dodati još malo na šmeku.  

 

Preporuka

share

share