Džo živi na malom ranču u blizini Ostina. Kada je počela korona, neki njegovi prijatelji su ostali bez posla, jedan je radio sedam dana zaredom po deset sati dnevno u bolnici, da bi se i sam razboleo od virusa, a komšija iz Italije nije mogao da se vrati kući kod svoje porodice. Džo je sve te ružne vesti komentarisao sa suprugom Šeron koju je upoznao u isto vreme kada je snimio prvi album pod svojim imenom, krajem sedamdesetih. Danas su oboje u poznim godinama i svesni su da bi moglo biti mnogo čupavo ako ih dokači virus.

Desetak godina pre nego što je upoznao Šeron, Džoa je negde kod Laboka u Teksasu ustopirao mršavi momak. Da bi mu se zahvalio na vožnji, momak je na izlasku iz njegovog plavog pikapa iz ranca izvadio ploču i poklonio mu. Rekao je da je to njegov prvi album. Kada je došao kući, Džo je pustio ploču i, kako je prošle godine rekao u razgovoru posle prikazivanja dokumentarca posvećenom tom mršavom momku, za njega više ništa nije bilo isto. Momak koji je ustopirao Džoa zvao se Tauns Van Zant, a to je bio njegov prvi album. Džo navodi taj događaj i kao ključan u odluci da počne da se bavi muzikom.

Nekoliko godina kasnije osniva, sada kultni teksaški sastav The Flatlanders, a krajem sedamdesetih počinje solo karijeru singer songwrittera. U tih pola veka delio je binu sa Čakom Berijem, Rolling Stones, Vilijem Nelsonom, The Kinks, Polom Makartnijem, Brusom Springstinom i mnogim drugim. Postao je prijatelj sa Taunsom i njegovim kumom Gajem Klarkom. Družili du se do kraja njihovih života. Objavio je na desetine albuma. Jedan je od retkih aktivnih teksaških trubadura stare škole. Uz Vilija Nelsona, sigurno najveći koji je živ. Znam da verovatno ne znate ko je Džo, ali slično ono što je Vlada Divljan za Beograd, to je Džo Ilaj za Teksas. U februaru je napunio 73 godine.

Ti prvi dani pandemije pali su mu teško. Obično je on bio taj koji teši Šeron, ali ovoga puta bilo je obrnuto. Onda mu je jedne večeri predložila da sve te misli, brige i nade spakuje u muziku. "Ionako ništa nisi snimio pet godina, hajde, vreme je" rekla mu je. I Džo je uzeo akustičnu gitaru. Prvih nekoliko pesama je ispalo za jedno veče. Pa je seo za klavir. Drugi set je završio na crno belim dirkama. Šeron je čitala Dona De Lila na fotelji i krajičkom oka gledala kako Džo pravi novu muziku. Posle nedelju dana, album je bio gotov, a 17. aprila je objavljen. Nije najbolji koji je Džo snimio, ali je svakako jedan od najintimnijih. Zove se Love in the Midst of Mayhem. Poklonio ga je Šeron. Još uvek su zdravi i žive na ranču u okolini Ostina.

Iako danas puštam tek dve pesme sa ovog sjajnog albuma, rešio sam da upravo po njemu nazovem ovonedeljni Gistro FM. Teška vremena dođu i prođu, ali ono od čega smo sazdani ne može da sjebe nikakva pandemija, kapitalizam ili loš predsednik. Zato ovaj naslov.

Da ne bude zabune, pored dve pesme sa novog albuma Džoa Ilaja, u ovoj emisiji vas čeka još 38 pesama. Imamo nekoliko albuma nedelje, brdo odlične nove muzike i par probranih klasika iz prošlosti. Jer mayhem ili ne, nedelja mora imati novi Gistro.