Dark Waters [2019]

Dark Waters
Participant, Willi Hill, Killer Content
Režija: 
Todd Haynes
Scenario: 
Nathaniel Rich (based on The New York Times magazine article "The Lawyer Who Became DuPont's Worst Nightmare" by), Mario Correa (screenplay)
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
9.0
9

Postoje trenuci kada čoveka za čitav život odredi dodir sudbine, i kada on ni na koji način nije kontrolor iste, već oruđe ili sredstvo u funkciji više sile. Sudbina Roberta Bilota, advokata moćne advokatske firme, koji će krenuti u bitku upravo protiv jedne velike korporacije čije interese je zastupao, priča je koja inspiriše i odiše junaštvom i hrabrošću tako retkom za čoveka dvadesetprvog veka.

Dark Waters potpisuje Tod Hejns (Todd Haynes), američki nezavisni autor, koji stoji iza filmova skoro kultne provinijencije iz devedesetih kao što su Poison, Safe i Velvet Goldmane, a u novije vreme poznat je po filmu Carol.

Iako naizgled čudan izbor producenata, Hejns je zapravo onaj sastojak koji je glavnom protagonisti i producentu Marku Rufalu (Mark Ruffalo) bio neophodan kao bi artikl Natanijela Riča (Nathaniel Rich) iz Njujork Tajmsa bio uobličen u potentan film, moćan i na vizuelnom i narativnom planu.

DuPont je jedan od onih posleratnih industrijskih simbola Amerike koji se uporedo razvio sa jačanjem provincije, pružajući benfit i udoban život srednjem sloju američke populacije, iliti popularnoj radničkoj klasi.

Međutim, ono do čega je Bilotov tim istražitelja došao kopanjem po oblilnoj dokumentaciji, koju je DuPont sudskim putem dostavio advokatskoj firmi, sablaznilo je Ameriku i svet, jer je otkrivena zavera putem koje je hemijskim putem i nesavesnim odbacivanjem otpada uništena ne samo populacija čitave jedne regije, već je u širi spektar proizvodnje pušten elemenat opasan po zdravlje miliona širom sveta.

Borba Roba Bilota trajala je skoro dve decenije i Dark Waters je soderbergovski mračno svedočanstvo o požrtvovanju i misiji hrabrih i odvažnih ljudi u borbi protiv ljudskog nemara i pošasti zvane krupni korporacijski kapital, koji u svojoj ekspanziji ne mari ni za život i zdravlje sopstvenih građana, a kao podlogu uvek koristi sitne trikove i određeni materijalni benefit po cenu fizičkog uništenja.