Foto: Nenad Vujanović

Sir Croissant bio je nezgrapni pseudonim pod kojim sam snimao i izvodio pjesme na engleskom jeziku dok sam bio na početku bavljenja muzikom. Vremenom sam počeo da otkrivam novi muzički i pjesnički svijet na srpskom jeziku i činilo se prikladnim da muziku izvodim pod sopstvenim imenom.

Rekao je to u razgovoru za “Glas Srpske” talentovani banjalučki kantautor Igor Božanić, govoreći o razlozima zašto je sjajni album prvenac “Runo” snimio pod vlastitim imenom, a ne pod pseudonimom Sir Croissant, pod kojim je objavio nekoliko EP izdanja.

- To znači da sam ličniji u muzičkom izrazu, budući da je pjevanje na srpskom zahtijevalo hrabrosti, jer nema jezičke distance koja bi me ograđivala od tekstova - kaže muzičar.

GLAS: Album je teško svrstati u profilisanu žanrovsku fioku, osim one najuopštenije - alternativni folk kantautor. Kako vidite sopstvenu muziku i da li joj je potrebna klasifikacija?

BOŽANIĆ: I sam tako svrstavam svoju muziku. Vidim je skoro u potpunosti kao ličnu, jer uticaje nosim sa sobom i nisam ih toliko svjestan dok je stvaram. Jednom kada se pjesme čuju, žanrovska klasifikacija prestaje biti potrebna.

GLAS: Album je nastao u kućnim uslovima, uz odličnu produkciju. S kime ste radili na pjesmama i kako je protekla saradnja sa etiketama “Pop Depresija/Kišobran”?

BOŽANIĆ: Ovo je prvi put da imam gostujuće instrumente - harmoniku i violončelo, za šta su zaslužni Darko Ružičić i Ozren Četković. Na pjesmama sam radio sa omiljenim toncem Srđanom Radakovićem, koji mi je pomogao oko snimanja gostujućih instrumenata i dijelova albuma, i koji je uradio master i obradio pjesme kroz analogne mašine kako bi se dobio specifičan, željeni zvuk. Većina toga je, ipak, nastala pred mikrofonom u mojoj kući. Za vrijeme stvaranja albuma Viktorija Banda je izvezla omot sa motivima iz pjesama, dok je Sandra Dukić pomogla u organizaciji i ustupanju prostora. Kada je album bio gotov, stupio sam u kontakt sa Ivanom Lončarevićem, osnivačem izdavačke kuće “Pop Depresija” i ubrzo smo organizovali samo objavljivanje albuma u Beogradu, gdje sam se u međuvremenu preselio. Mnogo mi je ljudi pomoglo u stvaranju albuma podrškom i savjetima u tom zapravo veoma iscrpnom procesu i ko zna koliko bi se sve odužilo da nije bilo i dobre volje ostalih.

Preporuka

share

share