Neka muzika je stvorena za nedeljna jutra. Ona kad je sporo. I kad je tiho. I kad je restless feeling by my side. Njen ritam odbija da mora bilo šta. Ako smo skloni odlascima, ta muzika koja svira u nedeljno jutro krajem septembra, onda kada se leto i jesen prepliću kao kafa i mleko, iza sebe ostavlja trag koji će nam pomoći da pronađemo put nazad. Pod uslovom da nam se taj put bude uopšte tražio. Ukoliko je ipak ostajanje naša stvar, te nedeljne melodije će od mesta na kome smo, napraviti savršeno skrovište od onih što se ne razumeju u mikrosvetove.

Današnja epizoda počinje najlepšom obradom Velvet Underground klasika Sunday Morning (meni bar) koju peva Nik Kejv, a za muzičku pratnju je zadužen Chris Coco. Toplo, otuđeno, setno i ušuškano, baš onako kako zvuče mnoge nedelje. Ipak, to neće biti jedina obrada te pesme koju ćemo danas čuti.

U petak je objavljen tribute legendarnom Velvet Underground & Nico albumu, a odatle puštam dve pesme koje su mi ostale u uhu već posle prvog slušanja. Majkl Stajp je u svom svedenom i introvertnom stilu obradio pomenutu Sunday Morning, dok pesma Run Run Run odavno nije imala dostojnije ruho od ovog u kog je odenuo Kurt Vajl. Ta kompilacija je ujedno i prvi album nedelje.

Sufjan Stivens je sa svojim dugogodišnjim saradnikom Anđelom de Ogastinom snimio album A Beginner's Mind. Na pola puta između Sufjanovog saundtraka za film Call Me By Your Name i njegovog albuma 7 Swans, ova divna akustična ploča je kao izmišljena za prvo nedeljnu kafu posle koje sledi još jedna. Već nekoliko dana ništa ne slušam toliko kao ovo. Album nedelje broj dva.

Od noviteta, tu su još Džesi Malin, novo izdanja japanskih veterana u elektropop i eksperminetalnoj muzici Buffalo Daughter, odličan noćni džez album norveškog trubača Matijasa Eika, soul sa novog Duran Džons albuma, odnosno psihidelični rok sa friških izdanja za Villagers, kao i Mild High Club. Gistro evergreen je klasik grupe Stereolab iz sredine devedesetih, a slušamo još Prinsa, Stivija Vondera, Pola Makartnija, Fibi Bridžers, Frenka Sinatru, Nila Dajamonda...

Za neke nedelje saundtrak je odavno snimljen, a za neke tek nedavno. U današnjoj Gistro FM epizodi slušamo oba.