Sorry to Bother You [2018]

Sorry to Bother You
Cinereach, Forest Whitaker's Significant Productions, MACRO
Režija: 
Boots Riley
Scenario: 
Boots Riley
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
8.5
8

Jedna od najboljih komedija u 2018. godini, ujedno je i jedna od najvisprenijih kritika kapitalizma u poslednjih nekoliko godina na filmu. Sorry to Bother You je multilevelno efektan, i funkcioniše jednako dobro i kao ozbiljna društvena satira, britka fantazija i beznadežna distopija.

U frontalnom kestu i glavnoj ulozi autor Buts Rajli (Boots Riley), inače poznatiji kao reper i producent, prezentuje nam (konačno) sjajnog epizodistu filma Get Out i serije Atlanta Lakita Stenfilda (Lakeith Stanfield), i ta se avantura višestruko pokazala uspešnom. Stenfild dominira kao blentavi, ali inteligentni anderdog, čija karijera u korporacijskom biznisu će krenuti uzlaznom putanjom nakon nekoliko zabavnih saveta od strane kolege kojeg portretiše iskusni Rodžer Glover (Roger Glover).

Međutim, Rajli svoj film ne uniformiše isključivo u ruho galopirajuće osude kapitalizma, trampizacije Amerike, i u banalne oku vidljive reference kroz komične dijaloge. Ne, njegova oštrica mača britko prodire i u osudu radničke klase, sindikalnog beznađa i udruživanja zarad nekontrolisanog i neartikulisanog haosa.

Sorry to Bother You u dobroj meri pokazuje kako funkcioniše odnos u savremenom uređenju marketinških kompanija, kako i na koji način teče protok robe, kapitala, i onog što je najmanje bitno za održavanje birokratskog aparata – ljudi.

A da bi pojačao simboliku, Rajli poseže za orvelovskom alegorijom, kako bi finiširao maestralni debi, i kako bi se na uspešan način izvukao iz karakterne (fizičke) transformacije svog junaka, koja predstavlja i najproblematičniji aspekt narativne strukture filma.

Sorry to Bother You figurira kao ozbiljan ideološki nastavak kultnog filma iz 1969. Roberta Dauni Seniora (Robert Downey Sr.) Putney Swope, i kao takav spada u red onih probranih satiričnih ostvarenja čija će težina rasti s godinama.

Preporuka

share
share