Današnji Gistro FM je idealan za prvu jutarnju kafu. Po mogućstvu nedeljnu. Toplu. Crnu. Sporu. Kućnu. Dok prvi gutljaj kafe teče kroz grlo, Džoni Keš peva o tome šta je čoveku potrebno da bi osećao, a Leonard Koen šta je neophodno da bismo znali šta dobro srce čini dobrim. Njih dvojica znaju jutra i kafe.

U njih se pomalo razume i Nik Kejv. On je nedavno objavio drugi deo kompilacije B singlova, odakle slušamo novu obradu Koenove Avalance, odnosno njegov pokušaj tumačenja života i ljubavi u savršenoj klavirskoj Life Per Se. Ništa nisam očekivao od ove kompilacije, a ona je svašta.

Lider grupe Pulp Džarvis Koker ima novi cover album. Na njemu je obradio omiljene francuske pesme. I otpevao ih na francuskom. Jedna od njih je završila u novom filmu Vesa Andersona, koji će u Beogradu imati premijeru na predstojećem festivalu autorskog filma.

Francuski saksofonista Tomas de Porkveri, zajedno sa svojim sekstetom Supersonic, u okviru ovogodišnjeg Beogradskog džez festivala, sinoć je oduvao Dom omladine. Odavno nisam gledao džez koncert sa toliko energije. Na njemu su predstavili novi album Back to the Moon, a to je album koji već nedelju dana ne prestajem da slušam. Melodična, tvrda i odmerena mešavina džeza, psihodelije, roka, afrobita i elektronike. Velika preporuka.

Iako je debi album Otisa Redinga Pain in My Heart objavljen pre 57 godina, njegova atmosfera je kao stvorena za jesenje jutro 2021. Prošle nedelje sam baš uz njega popio dve prve jutarnje kafe. I prijale su više nego inače. Timeless.

Slušamo još dve pesme koje su Lenon i Makartni poklonili drugim bendovima, novu pesmu za War on Drugs, za Midlake, odnosno stvar sa nove kompilacije Gregorija Portera. Tu su i Rebel Star, Ejmi Men, Sufjan Stivens, Spearmint, Vim Mertens, Strand of Oaks i drugi.

Nekad se neke dobre odluke donose uz prve jutarnje kafe. Nekad u tom trenutku negde svira neka dobra muzika.

Preporuka

share

share