Ove prolećne noći volim da provodim na svojoj terasi. Tiho je, toplo, mirno i moje. Tu čitam, pišem i slušam muziku. Što se muzike tiče, ona je ovih prolećnih noći posebno adekvatna tom kamernom raspoloženju. Otud naslov epizode Help Me Make It Through the Night. A on pre svega ima veze sa stihom iz naslovne pesme koji sve kaže: Let the devil take tomorrow, 'cause tonight I need a friend. Jer važno je da se bude tu sada i večeras, a ne sutra i prekosutra. Ko to ne razume, bez njega se može. A Kris Kristoferson, Gledis Najt i Elvis to svakako razumeju, i kao prolećna noć je jasno da se bez njih ne može.

Što se tiče opuštajuće atmosfere poznomartovske večeri, za nju je već na početku emisije zadužen otac bosanove Antonio Karlos Žobim. Njegov album Stone Flower iz 1970. jedan je od najlepših koje znam i intenzivno ga slušam iz noći u noć. Upravo je on prvi Gistro evergreen. A tik uz njeg ćemo čuti kako Dejvid Bouvi zvuči na portugalskom, odnosno La Javanaise, jednu od meni tri najdraže pesme Serža Ginzbura.

Od noviteta čeka vas zarazni vintage twee pop u izvođenju njujorškog benda April March, odličan novi album za dream/electro pop bend iz Ostina Letting Up Despite Great Faults, novi singl Nikole Vranjkovića, kao i novo izdanje za Sonic Youth, na kom se nalazi pet fenomenalnih i nikad pre objavljenih pesama, koje su oni snimili u periodu od 2000. do 2010. godine.

Drugi Gistro evergreen je klasik Strah od monotonije kog je 1981. snimila novosadska Pekinška patka. Ovo remek-delo se savršeno uklapa u distopične dane koje živimo, odnosno one koje ćemo tek živeti. Retki su albumi kojima vreme samo dodaje na kvalitetu, a ovo je jedan od tih.

Danas slušamo još Slowdive, Lambchop, Joy Division, Iron & Wine, Superchunk, Jensa Lekmana, Grenta Lija Filipsa i još svašta.

Otvorite prozore i srce, budite tu za onog za koga vam se bude, odjebite one sa kojima vam se ne bude i uživajte u muzici koja je kao stvorena za sunčani prolećno dan i još sunčaniju prolećnu noć.

Preporuka