Neke priče ne mogu da se ispričaju naizust, da odjednom iz njih sve isteče. Potrebno je vreme kako bi svi bitni činioci sazreli, dobili svoj konačni oblik, pa da se put ka svekolikoj poenti sam pred nama otvori. Ubiti pticu rugalicu je maestralan roman, i mada su mnogi mišljenja da mu nikakav nastavak nije bio potreban, Idi postavi stražara morao je da se desi makar iz jednog razloga – Harper Li nije pisala bajku.

Prvi deo romana Idi postavi stražara zaista može pokolebati čitaoce i navesti ih da pomisle da je pisanje ovog nastavka izlišan, ako ne i apsurdan posao. Autorka nije žurila dok je gradila most između svoja dva romana, skoncentrisana jedino na lik glavne junakinje, koju vraća na dobro poznatu scenu posle izvesnog vremena, a to vreme donelo je značajne promene. Simpatična muškobanjasta devojčica Skaut, koja je nosilac priče u prvom romanu, u drugom je već zrela devojka Džin Luiz.

Svedočimo njenom sazrevanju, ne samo fizičkom, već i karakternom, moralnom, duhovnom preobražaju devojčice u ženu. Odrastanje za nju jeste bolan, ali svakako neizbežan životni proces i ogleda se, pre svega, u demistifikaciji njenog oca, na degradiranje božanstva na običnog čoveka sa manama i slabostima kroz direktan sukob s njim.

Mnogi upravo to i zameraju ovoj knjizi, što Atikus Finč, jedan od najvoljenijih likova u književnosti, silazi sa svog pijedestala i poprima pravi ljudski, realan, opipljiv oblik. Njegova ćerka moraće da „polomi ikonu svog idola“, skine ružičaste, dečije naočare kojim je posmatrala svet i uhvati se ukoštac sa surovim svetom odraslih, svetom koji ne trpi različitosti, koji beskrupulozno osuđuje i presuđuje, ne mareći za tuđe živote.

Preporuka