Ćerka potpredsednika partije i visokog funkcionera stranke, uticajnog revolucionara i borca protiv okupatora, sve je samo ne uzorni naslednik stavova porodične ideologije koja je okružuje. Živeći pod stalnim prismotrom nevidljivih i moćnih ljudi koji brinu o bezbednosti i ugledu druga Urbanskog i njegove porodice, osećajući njihove produžene prste na svakom koraku, ćerka asketski strogog komunističkog borca, u ovom romanu želi apsolutnu slobodu za sebe, nepomućenu strogom komunističkom disciplinom.

Ono što počinje kao mladalački, prkosni bunt protiv roditeljskog sistema vrednosti, u knjizi „Gvozdena zavesa“ pretvara se u duboku, snažnu i gorku analizu odnosa Istoka i Zapada. Hladni rat između bezličnog komunizma i darvinističkog kapitalizma nastavlja se u kulturi, temperamentu, nasleđu i politici, vrlo intenzivno i u ljubavi. Hladni rat je ovde mnogo stariji od zvaničnog i, čini se, trajaće beskonačno. Gvozdena zavesa se u romanu Vesne Goldsvorti nikada nije podigla, niti će.

 

Revolucija jede svoju decu

 

Milena Urbanski uživa brojne privilegije kao ćerka čuvenog Urbanskog. Iako nijednom prilikom Vesna Goldsvorti nije napomenula koja zemlja je u pitanju, niti koji je grad u pitanju, jasno prepoznajemo konture naše zemlje i našeg glavnog grada.

Reakcionarno ponašanje mlade Urbanske kao da je poisteklo iz koktel-gena majke, labilne operske pevačice Gerdtrude. Posećivanje anti-državnih umetničkih performansi, ismevanje stražara, studiranje engleskog jezika u zemlji u kojoj svi uče ruski, sve su to posledice očiju uprtih u slobodnu Evropu, u život bez ideologije i stega, u kojoj svako može da bude ono što jeste, u kojoj svako ima slobodu izbora.

Sloboda izbora postavljena je kao vrhunski ideal, esencija našeg postojanja. Bez nje nisi čovek, nema te. Sloboda izbora dovela je Mileninog dečka Mišu do metka lutalice, ali nam i u jednoj intenzivnoj, dramatičnoj sceni pokazala kako se kalio čelik u našoj glavnoj junakinji i čije gene ona tako upečatljivo nosi.

Susret sa Džejsonom i potom njen prebeg u London pokazuju koliko snage i odlučnosti ima u njenom karakteru. Drska je i pragmatična kad treba da brine o potrebama svog engleskog Jasona, a opet dovoljno zanesena da veruje u snagu njegovog pesništva u potrazi za svojevrsnim zlatnim runom.