Kada sam prvi put čuo stih "Junebug versus hurricane" imao sam 18 godina. Sećam se da sam tad mislio da je junebug bubamara. Junebug, ladybug, ko će u turbulentnim tinejdžerskim godinama praviti razliku? I tada sam se zaljubio u taj stih. Nešto nežno i krhko poput bubamare, protiv nečeg tako nasilnog kao što je uragan. Mnogo sam se pronašao u tom stihu. To se nije promenilo ni kada sam saznao da junebug nije bubamara. Buba ova ili ona, svejedno je mahovina spram oluje. I zato emisija počinje pesmom iz koga je taj stih i zato se po njemu zove cela epizoda.

Već danima preslušavam novi album grupe Dream Syndicate. Ovo im je osmi u karijeri, a četvrti od kada su se ponovo okupili. Od ta poslednja 4, ovaj mi je najlepši. Dok ga slušam čujem Velvet Underground, Yo La Tengo, Can, a ponajviše Dream Syndicate u sjajnoj formi. Vožnja.

Gistro evergreen je klasik Majlsa Dejvisa Sketches From Spain. On mi uvek svira kada se proleće utapa u leto. Onih par svitaca koji u toplim večerima zalutaju na moju terasu već napamet znaju ovo Majlsovo remek-delo. Greota je otići sa ovog sveta a ne apsolvirati Sketches From Spain.

Što se tiče prolećne muzike za opuštanje, toplo preporučujem novo izdanje Brazilca Tima Bernardesa. Akustično i orkestrirano baš kako volim. Kada biste zamislili Devendru Banharta na portugalskom, verovatno bi ovako zvučao.

Slušamo i Vladu Divljana, Sonic Youth, Avišai Koena, Drive-By Truckers, Nila Janga, Horsegirl, Wilco, Sparklehorse, Eleni Mandel i svašta još.

Ako ste tražili pogodnu muziku za ispraćaj još jednog proleća, mislim da ste je našli.

Preporuka

share

share