Ovih dana sam umoran od istih priča, onih praznih kao obećanje egoiste i lažova, od nepostojeće koncertne ponude, od mleka koje se usmrdi posle dva dana u frižideru, od nekreativnosti onih koji zarađuju baveći se kreativnim poslovima, od istorije koja se ponavlja, od ratova, religije i gluposti koja sve to dopušta. A kada sam umoran, osim kreveta, ništa mi ne napuni baterije kao muzika. Prošle nedelje to je radila ova koju slušamo u današnjoj Gistro FM epizodi.

Danas imamo čak tri albuma nedelje i ne zna se koji je lepši od kog. Bil Kalahan na genijalnom novom albumu (ako računamo Smog, 21. po redu) na savršen način pravi presek raspalog sveta koji srlja na put bez povratka. Zato se i zove Reality napisano unatraške, kao odraz u ogledalu. Ako volite Koena, Dilana, Džoni Mičel ili Calexico, ovo ne bi trebalo da propustite.

Slično važi za nova izdanja grupe Bonny Light Horseman, odnosno Vila Šefa, lidera benda Okkervil River. Posmatrajući celokupnu savremenu muziku koja se bazira na akustičnim gitarama, prošle nedelje teško da je objavljen neki lepši novi album od ova tri.

Slušamo još upečatljivu obradu pesme Leonarda Koena u izvođenju Igija Popa, treći album za kanadsku indi rok ekipu Alvvays, a tu je i potpuno spektakularna obrada Bitls klasika Ob-Ladi Ob-La-Da na solo klaviru Norvežanina Helgra Iberga. Ovaj aranžman stiže pravo iz raja. Predstavljam i novi album za King Gizzard, novi singl za Weyes Blood, Gistro evrgreen je Wilco klasik A Ghost is Born, a tu su još Bitlsi, Television, Al Grin, Slaj Stoun, Šumski, Sparklehorse i mnogi drugi.

Ko zna kada će, i da li će ikad, doći pravi odmor, ali dvočasovni predah je tu. Mene su sve ove pesme prošle nedelje u više navrata odmorile. Možda će još nekog.

Preporuka

share