Previše je lošeg svudao unaokolo. I kuva se još lošije. Nije da je sasvim nebitno gde se fizički nalazimo, ali za neko vreme biće i to. Sve postane nebitno pre ili kasnije. Ljudi u ovom vremenu bole više nego u drugom. I to rade sad već predugo. Odavde se mora negde otići (kada kažem “odavde”, mislim na trenutak u kom se nalazi ceo svet). Kako, gde i kada, voleli bi da znaju i oni koji od nas mnogo više znaju. Ali o tome pojma nemaju. Ni ja nemam odgovore na ta pitanja. Ipak, mislim da neke pesme imaju nekakvu ideju o tome. Ni one ne znaju baš tačno, ali bi nam mogle dati neke smernice. A neke od njih slušamo u današnjoj Gistro FM epizodi.

Ako volite soul iz šezdesetih, najtoplije preporučujem debi izdanje grupe iz San Dijega Thee Sacred Souls. Odavno nisam čuo nešto lepše u soul muzici. Za mene debi album godine. Ako vam duša pak više ište muziku koja podseća na The War On Drugs, onda bi trebalo da obratite pažnju na novi album njujorškog benda Wild Pink. Njihov lider se lečio od raka dok je pravio pesme za taj album. I još uvek se nije izlečio. Njegove emocije se slivaju niz svaki stih. Iako potpuno različiti, ova dva izdanja su najlepša koja sam čuo u proteklih sedam dana i oba su albumi nedelje.

Tindersticks po ko zna koji put u karijeri sarađuju sa francuskom rediteljkom Kler Deniz, a čini mi se da je saundtrak za njen ovogodišnji film Stars at Noon najlepši koji su do sada snimili. Duh Majlsove muzike iz filma Lift za gubilište lebdi nad ovim albumom. A nakon skoro četvrt veka, pioniri indi roka Archers of Loaf su ponovo među nama. Njihov povratnički album je sirov, grub, bučan i ne jebe živu silu. Baš kao ovo vreme.

Od noviteta, tu je drugi singl sa novog albuma Brusa Springstina, nova pesma za kanadskog muzičara Haydena, kome pomaže Eron Desner iz The National, novi, i to vokalni album Brajana Ina, a tu je i divni noćni ECM džez album nemačkog pijaniste Bendžamina Laklera, u čijem kvartetu trubu svira Matijas Eik. Gistro evegreen je, za mene najlepši Cocteau Twins album Treasure, najaviću predstojeći Beogradski džez festival, a slušamo još Radiohead, Bila Kalahana, Džimija Veba, Smog, Kronos kvartet, Sault, The Bad Plus i mnogo toga još.

Ne znam ni kada, ni kako ću otići odavde, ali sam siguran da će mi tad svirati neka od pesama iz današnje Gistro FM epizode.

Preporuka

share
share