Ne volim decembar. Nikad nisam. Zima nije nikad bila moje doba. Od deset lepih stvari koje mi se dese u životu, najviše se jedna desi tokom zime. A nekad ni toliko.

Ipak, tih nekoliko lepih stvari koje vezujem za zimu čine mi ovo predugo godišnje doba nešto kraćim. Jedna od njih je ona muzika koja mi najviše paše kad je vreme ledeno. Te pesme me jako dobro razumeju. Upravo jednom takvom i počinje poslednje regularno Gistro FM izdanje u ovoj godini.

Prošle nedelje je preminuo Anđelo Badalamenti, konpozitor bez čije muzike bi filmovi Dejvida Linča bili nekompletniji. Anđelo je mnogo veliki. Poslednji pozdrav ovom muzičkom geniju šaljem uz dve njegove omiljene kompozicije, obe iz Linčovih filmova.

Ovih dana se navršava četvrt veka od prvog solo albuma Sajmona Rejmonda, nekada člana grupe Cocteau Twins. On je ujedno i osnivač kultne nezavisne kuće Bella Union, a baš ovo izdanje nosi broj 001. Nedavno je reizdato i danas slušamo dve pesme sa njega. Savršen album za hladne zimske dane.

Danas imamo i zimski džez blok kog čine Gregori Porter, Duško Gojković, Bili Holidej i Bil Vels Trio. A kako se ove godine obeležava jedna decenija od šansonjerskog albuma Igija Popa Apres, to je super zgoda da nam ova sjajna ploča bude današnji Gistro evergreen. Od noviteta, tu je novopronađena pesma benda Sparklehorse, novi album teksaškog folk dua Supper Party, kao i sanjivi ambijent britanske grupe Seahawks. Slušamo i Dejvida Bouvija, Nika Kejva, Tindersticks, The Jayhawks i mnoge druge.

Bez obzira na to da li volite decembar ili ne, muzika iz ovonedeljne epizode ima tendenciju da vam ga učini mnogo lepšim ili manje bolnim, u zavisnosti iz kog ugla posmatrate.

PS Sledeće nedelje vas čeka godišnja emisija u kojoj predstavljam 20 albuma koje sam najviše slušao tokom 2022.

Preporuka

share