Postoje neke melodije koje su dom. Njih znaš još od vremena kada nisi znao ništa. I ma gde god se nalazio, svaki put kada čuješ baš taj klavir, baš te gudače i baš te duvače, imaš osećaj da si u svojoj teget fotelji, onoj koja oduvek zna sve tvoje želje i strahove. Takve melodije ume da napiše tek par ljudi na celom svetu. Jedan od njih je Bart Bakarak. Čovek Muzika. I baš njemu je posvećen današnji Gistro FM.

Ovom svetu najviše treba ono što neće nikad dobiti. Zato cela emisija počinje Bartovom pesmom What the World Needs Now is Love. Istim tim nevoljenim svetom često sam tumarao potpuno izgubljen. Zato se ova epizoda zove po Bartovoj pesmi Do You Know the Way to San Jose. Iako znam da van autosugestije molitve ne pomažu, nisam mogao da danas ne pustim najlepšu verziju njegove pesme I Say a Little Prayer. I još neke koje mnogo volim.

Od noviteta slušamo kako pijanista Bred Meldau na klaviru obrađuje The Beatles klasik Golden Slumbers (skoro da sam zaplakao slušajući ovu obradu), novi singl za Becka, te potpuno genijalne nove albume muzičara čija imena vam verovatno ne znače puno. Tu mislim na Džil Barber, The Golden Dregs, El Ten Eleven i The Waeve. Tuga je otići sa ovot sveta, a da ih nikada ne čujete samo zato što ne znate ko su. Slušamo još Nila Janga, Khruangbin, Toma Džonsa, Meg Berd, kao i dva benda iz peruanske džungle. I svašta još.

Nedelja je za mir i toplinu doma. A za mene, to mesto odzvanja baš ovom muzikom koju slušamo u današnjoj Gistro FM epizodi....Posle koje možda i pronađemo put za San Hoze.

Preporuka

share

share