The Loch [2017]

The Loch
ITV Studios
Režija: 
Brian Kelly, Cilla Ware
Scenario: 
Stephen Brady (kreator serije), Chris Hurford
Zemlja proizvodnje: 
UK
Jezik: 
engleski
6.1
6

Postoji čudovište u škotskom jezeru Loh Nes ali ono je u ljudskom obliku, ovaj put u formatu TV mini serijala od 6 epizoda, kreatora Stivena Brejdija (Stephen Brady). Misteriozna, detektivska serija u već prepoznatljivom formatu jako sličnom onima iz Fortitude ili The Killing.

Ono što počinje kao srednjoškolska zezalica, kada par studenata pokušava da emulira nasukano čudovište na plaži jezera kako bi izazvalo medijsku senzaciju, pretvoriće se u zapetljani triler sa elementima noir-a i u istraživanje svirepog ubistva. Sumnja će se lagano prenositi na likove koje smo upoznali u uvodu serije i na one koji će se polako, kroz 6 epizoda uvlačiti u priču.

Pojam Loh Nesa je ovde iskorišćen kako bi se gledalac usmerio ka nečemu "što leži ispod površine", naizgled mirne, spokojne svakodnevnice malog gradića koji je široj javnosti poznat po turističkim atrakcijama koje prate mit o zmaju navodno viđenom u jezeru. Prvi kadrovi prikazuju mrtvaca koji se leluja na dnu jezera, vezan nogama za "kamen" (stone ili rock) iz sporta koji se praktikuje na ledu a zove se "Kerling" (Curling).

Ta slika će vas pratiti u uvodnoj špici svih 6 epizoda kako bi usmerila pažnju na ljudsku a ne fantastičnu tematiku.

U malom mestašcu u Škotskoj, pored jezera, izgleda da se svi dobro poznaju ali, naravno, svi imaju po koju tajnu koja se drži dobro skrivena. Dizajn serije se potrudio da nam prikaže grube i oštre linije krajolika koji u dobroj meri formiraju i ljude koji tu žive. Kako slučaj postaje komplikovaniji, u priču se lagano uključuju i karakteri iz unutrašnjosti i njihova interakcija sa lokalcima postaje jedan poseban miks koji budi različita osećanja. Kroz svaku epizodu saznajemo, sloj po sloj, sve više o likovima koji su uključeni u misteriju oko zločina.

Preporuka