What We Do in the Shadows [2014]

What We Do in the Shadows
Unison Films, Defender Films, Funny or Die
Režija: 
Jemaine Clement, Taika Waititi
Scenario: 
Jemaine Clement, Taika Waititi
Zemlja proizvodnje: 
New Zealand | USA
Jezik: 
English | German | Spanish
9.5
9

Da je danas i te kako moguće napraviti kvalitetnu komediju, primer je film novozelandskih autora Taikija Vaititija i Džermejna Klementa What We Do in the Shadows.

E sad, potrebna je svakako i dobra ideja, inventivan rad na scenariju i tim koji će na svojim plećima izneti breme žanra iz kojeg je teško iscediti ono malo slatkaste tečnosti.

Srećom, Klement i Vaititi su to uspeli, i kreirali su prilično memorabilnu mockumentary horor komediju, u kojoj od prvog minuta zatičemo neuobičajenu grupu četiri cimera kojima je zajednička jedna stvar – svi oni su vampiri.

Naravno, život u glavnom gradu Novog Zelanda usmerava ih na svakodnevno prilagođavanje modernom načinu života, što je vrlo često u neskladu sa njihovim svakodnevnim potrebama, odnosno potragom za svežom krvi, te tako oni često upadaju u nevolje i probleme, što je i temelj komične osnove ovog filma.

Pritom, Vaititi i Klement ne morališu previše, i daju svojim junacima onoliko 'ljudskosti' koliko zahteva jedan kvalitetan zaplet, sasvim dovoljan da nas uvuče u svet magije i fikcije u kojoj se u potaji vodi rat između vukodlaka i vampira, na nivou infantilne surevnjivosti.

What We Do in the Shadows je jedna od najboljih komedija u poslednjih desetak i kusur godina, i malo je reći da ima preporuku za gledanje i uživanje, jer delo novozelandskih autora (iako donekle oslonjeno na britanski serijal Being Human) preti da postane instantni kultni klasik.