Postoje ljudi koji vole novembar, kišu, vetar, slepljeno mokro žuto lišće na đonovima i hladnoću. Nikad nisam bio jedan od njih. Kada dođe takvo vreme najviše volim da ne idem nigde, da se zavučem pod ćebe, pustim neku muziku koja me greje i da pod svetlima lampe nešto čitam ili pišem. Baš po takvom vremenu sam uvek obožavao da slušam radio, bar dok je bilo radija. Zbog toga sam ovog vikenda probao da napravim baš takvu nekakvu emisiju, idealnu za slušanje u toploj sobi dok je napolju samo onaj ko mora ili onaj ko se baš loži na šetnju po blatu, sa kišobranom u ruci.

Odavno nisam čekao neki novi album sa toliko neizdrža kao ovogodišnje izdanje grupe Spearmint iz Londona. Oni su po meni jedan od najpotcenjenijih bendova u istoriji pop muzike. Njihova izdanja A Different Lifetime i A Week Away, od pre četvrt veka, po kvalitetu mogu komotno da stoje uz najbolje Belle & Sebastian, pa čak i The Smiths albume. Njihov lider Širli Li je podjednako uspešan u pisanju zaraznih melodija, ali i stihova koji govore o našim životima više od nekih debelih knjiga. Nakon nekoliko relativno prosečnih ploča za njihove standarde, sada se vraćaju albumom This Candle is For You, koji je po meni njihovo najlepše izdanje još od My Missing Days iz 2003. Tužno otići sa ovog sveta a ne otkriti lepotu u muzici grupe Spearmint.

Od noviteta, tu je Cat Power koja je u celosti odsvirala legendarni koncert Boba Dilana iz 1966. i to na istom mestu. Prošlog novembra je u Rojal Albert Holu svojim izvođenjem dala novi dah starim Dilanovim hitovima, odsviranim i na akustičnim, ali i na električnim instrumentima. Šan se prema njima odnosila isto kao Robert.

Ako volite nežan klavir Erika Satija, onda će vam se svideti novi album francuskog pijaniste Bertranda Šamajua, koji na svoj način izvodi kompozicije Satija, ali i velikog Erikovog poštovaoca i kompozitora Džona Kejdža. Idealna muzika za vlažno novembarsko veče.

Kome prijaju Wilco ili Silver Jews, uživaće u sjajnom novom albumu benda Half Stack, a tu su još nove pesme za Hurray for the Riff Raff, Bonija Prinsa Bilija, Meri Letimor, zagrebačkih The Marshmallow Notebooks (napokon), kao i Leticije Sadije iz grupe Stereolab. Gistro evergreen je poslednji veliki album za REM, koji ovih dana slavi četvrt veka, a slušamo još Black Pumas, Air, The Weather Station, Boygenious i mnoge druge.

Neke pesme su kao toplo ćebe u hladnoj novembarskoj večeri, a opravdano sumnjam da je ovonedeljni Gistro FM prepun baš takvih.

Preporuka