To što kod nas ovih dana ima manje stranih koncerata nego onomad u vreme sankcija, to što više praktično ne postoje FM radio stanice i muzički časopisi, to što se razni šabani iz devedesetih sada romantizuju i prodaju kao neki gistro šansonjeri i to što se postojanje muzičkih emisija na TV svelo na ono kad luzeri žejni slave pevaju pred žirijem ili na glasanje putem SMS poruka, ne znači da se više ne snima dobra muzika. O, naprotiv. Ima je i kod nas, a kamoli u svetu. Ljudi još uvek odvajaju od usta da bi napravili baš onakav album kakav žele, Robert Polard i dalje snima desetak albuma godišnje (ko je on? O tome vam pričam), a Mančester je danas poznatiji po jednoj od najboljih džez etiketa na svetu nego po brit popu. Da biste došli do sve te divne muzike potrebno je da imate samo malo više vremena. Mislim da je u tome problem. Danas se kuburi i sa vremenom za ljude koje volimo, a kamoli za slušanje celih albuma. Zbog toga postoje emisije kao što je Gistro FM. Privilegovan sam jer imam mnogo vremena za otkrivanje nove muzike i sa zadovoljstvom je i dalje delim sa svima koje to zanima. Današnja epizoda je živ dokaz toga.

Nik Kejv je za neku seriju nedavno na divan način obradio klasik Edit Pjaf La Vie En Rose, a tu je i drugi singl sa novog Khruangbin albuma, a to je meni jedna od najlepših pesama koje sam čuo ove godine. Fenomenalna nova izdanja imaju MGMT i Real Estate, a ako vam nedostaje stara PJ Harvey ili volite Kortni Barnet, tu je odličan novi album za Meri Timoni (iz benda Ex Hex). Ako tražite muziku koja će vam odmoriti dušu, čekaju vas umirujući i gotovo savršeni tonovi sa mini albuma Čipa Vikama, objavljenog na pomenutoj etiketi iz Mančestera Gondwana. Danas slušamo još novi album za veterane iz Arilja Baobab, sveže solo izdanje za pevačicu benda Stereolab Leticiju Sadije, kao i vedri Džoni Keš, noćni Bili Von, novi singl za Izobel Kembel, novi "živi" album za Can, Džej Meskis, Galaxie 500, Hurray for the Riff Raff i mnogo toga još.

Posebno bih voleo da obratite pažnju na pesmu koja otvara današnji Gistro. Grupa se zove Minstrel, iz Novog Sada su i 1996. su snimili pop-remek delo u vidu albuma Neosetljivost. Jedan stih iz te pesme glasi "Ja sklapam ptice i ulice". On se može protumačiti na mnogo načina, a ja sam pronašao svoj. I znam da ću ih sklapati mesecima.

Dobra muzika je sva ona koja ima više veze sa ljubavlju nego sa bilo čime drugim. Želim da verujem da je ovonedeljna Gistro FM epizoda prepuna baš takve. Sunčane nedelje lepše sijaju uz melodije iz ulica iznad kojih lete ptice.

Preporuka