Neke pesme su veće od drugih. Neke od njih pišu romane. Neke govore o životu običnog čoveka više nego hiljade drugih. Tako jedna baš takva počinje stihovima "Živim sam zato što sam zajeban / Kuvam zato što moram / Ne zato što tako kaže moda". U istoj toj pesmi nešto kasnije se kaže "Trebam ženu koja voli moje delo / Pošto nemam ni odelo / Ni neko lepo telo". Ovaj sokački bluz dobija zaključak u refrenu "Ljubi me, voli me, na kolac zabodi me / Ali kad te molim, na miru ostavi me". Taj nedeljni trenutak o kome govore ovi stihovi, kada si ostavljen na miru od svih zahtevača i smarača - nema cenu. Znali su to članovi grupe Goribor iz čije pesme su ovi stihovi, a znala je to i BB dok se baškarila na ovom crvenom kauču, u sceni Godarovog remek-dela iz 1963. Prezir. Zbog toga je baš ova slika na omotu ovonedeljne Gistro FM epizode, i zbog toga se ona zove Ostavi me na miru.

Danas je opet lepši pol u fokusu. Od čak pet albuma nedelje, 4 potpisuju žene. Za senzualni večernji folk zadužene su The Secret Sisters iz Alabame, za melodični prolećni pop Engleskinja Saint Saivour, indi folk na tragu Nila Janga i Yo La Tengo sviraće vam Rosalie, koja je pre neki dan objavila odličan 4. album i prvi za uglednu nezavisnu etiketu Merge, a ako vam nedostaje gitara PJ Harvey umočena u sunshine pop, tu je Džohana Semjuels iz Kalifornije. Jedini album nedelje kog potpisuje muškarac je muzika iz dokumentarne HBO serije Painting with John, čiji autor je Džon Luri. Junak ranih filmova Džima Džarmuša i nekada vođa kultnog njujorškog benda The Lounge Lizards, dokazuje kreativnu vitalnost i na početku devete decenija života. Ovaj trostruki album slušam neprestano već danima. Ako po nečemu budem pamtio proleće u Jerkoviću 2024. to će biti po njemu.

Još jedan idealan album za odmaranje u hladovini toplog martovskog sunca su 2021. snimili Njujorčanin Džesi Heris (potiče iz Tzadik ekipe Džona Zorna, svirao na ranim albumima Nore Džons) i Brazilac Vinicijus Kantuaria. Njihova mešavina bosanove i akustičnog popa već sad čine ovo izdanje evergrinom, iako je staro tek tri godine.

U rubrici Guilty pleasure slušamo klasik Poslednje igre leptira - Umiru jeleni, a društvo nam prave još Jarboli, U škripcu, Fleetwood Mac, Stereolab, novi The Messthetics (ritam sekcija čuvenih Fugazi), sjajni novi singl Bernarda Batlera, a čućemo i starogradski klasik Tiho noći u džez aranžmanu Bubiše Simića.

Kažu da će ovo biti lep i sunčan vikend. Mislim da je to idealno vreme da nas svi smarači ostave na miru i puste da uživamo u nekoj hladovini, uz divnu muziku koju ćemo podeliti sa nekim dragim. Ili sami sa sobom.

Preporuka

share

share