Kažu da će danas u Beogradu da pljušti ceo dan. Neka pljušti. Imam svoj stari kauč, svoje ćebe, nepročitanu knjigu i pun folder nepreslušane nove muzike. Možda budem pakovao pesme za sledeći Gistro, možda najzad počnem da snimam sasvim novu emisiju za Patreon koju planiram već neko vreme, a možda budem i završio pisanje poglavlja koje sam počeo preksinoć. A možda i dremnem u nekom trenutku. Šta god budem radio siguran sam da će mi u pozadini svirati neka muzika. Kao što je i prošle kišne srede dok sam spremao ovu emisiju koja je pred vama.

Od sveže muzike danas nas čeka novi album Ti Boun Barneta koji je odličan primer one tvrdnje da je jednostavnost najuzvišeniji oblik umetnosti. Vredelo je čekati skoro dve decenije na ovo. Idealne pesme za kišno popodne u ovoj epizodi pevaju Arsen Dedić, Gabi Novak i Ričard Holi, kao i genijalne instrumentalne melodije dua na akustičnim gitarama Džejmsa Elkingtona i Nejtana Salsburga. A kada jednom opet grane sunce, tu je sjajni drugi singl sa najnovijeg albuma Pola Velera. Danas slušamo i (meni) najlepšu pesmu sa novog Pearl Jam albuma, kao i aktuelni singl sa predstojeće solo ploče Bet Gibons, pevačice grupe Portishead. Kada je džez u pitanju predstaviću fenomenalni novi album britanskog saksofoniste Šabake Hačinsa, kao i tri noviteta sa etikete Gondvana, meni najdraže muzičke izdavačke kuće poslednjih par godina. Ako volite Khruangbin, obratite pažnju na novi EP australijskog trija Glass Beams, a ako se ložite na bendove koji nemaju vokal i u svojoj svirci mešaju post rok, psihodeliju, nojz i elektroniku, zapamtite ime Dog Unit čije debi izdanje slušamo danas. I naravno, tu je Cindy Lee, čiji dupli album je pravo malo remek-delo i koji će mi se krajem godine sigurno naći u vrhu liste albuma. Društvo nam danas prave i Yo La Tengo, Phosphorescent, Khruangbin, novi SUSS i mnogi drugi.

Nije neophodno da dan bude sunčan i vedar kako bi bio lep. To može i kišni. Samo je važno da ne skapiramo da je bio dobar onda kada je prošao. O tome govori naslov današnje Gistro FM epizode u koju sam smestio neke od najlepših pesama koje su došle u moj život u protekloj nedelji.