Možda se ponekad čini da nije baš svaka stvar u najboljem redu. Ali to je samo ponekad. I samo se čini. Na kraju baš uvek sve bude u redu. Svuda. Sa svima. Otud i naslov današnje epizode, inspirisan nedavnim fenomenalnim beogradskim koncertom grupe Nežni Dalibor. Tom pesmom se završava njih debi album. Tom pesmom se završio koncert. Tom pesmom se završava sve.

Ako volite Sufjana Stivensa, Leonarda Koena, Eliota Smita ili Prefab Sprout, trebalo bi da obratite pažnju na debi album Henrija Džejmisona. Ploča „The Wilds“ muzčki spaja akustičnu gitari i elektroniku, a sve to prate stihovi koji govore o borbi sa ličnim demonima. Imam utisak da je pred Henrijem bogata karijera.

Klavir, instrumentali, balade, melodije koje podsećaju na Erika Satija...I sve to od čoveka koji već godinama radi kao broker na Vol streetu. Mark Lazarev je snimio debi album „Dislodged“ i ne postoji nijedna nova ploča koju sam tokom novembarskih noći više slušao. Album nedelje.

Prvi put je Gistro evegreen jedna kompilacija. Monumentalna ploča „Substance“ na kojoj su sakupljeni svi Joy Division singlovi, čini je nezaobilaznom u svakoj muzičkoj kolekciji koja drži do ukusa. To je bilo prva ploča koju sam čuo od Joy Division i još uvek mislim da je i najbolja, uprkos tome što im studijski albumi ne zaostaju mnogo. 

Pioniri amerikane na ovim prostorima, beogradski On Tour, nedavno su objavili treći album. Čini mi se da su ovog puta snimili najzreliji album. Ako mene pitate, „Don't it Make You Want to Go Home“ je njihovo najzrelije izdanje. Iako na prvi pogled deluje da su On Tour pesme jednostavne, kada malo zagrebete po površini ili uronite u stihove, čujete da to nije baš tako. Njihova muzika me je uvek asocirala na topu sobu u hladnoj zimi. I sad je isti slučaj.

Nil Jang je 1. dembra objavio 39. album u karijeri, a 15. u ovom veku. Iako je „The Visitor“ mahom kritika aktuelnog američkog režima, iako na momente zvuči pomalo naivno,  na njemu se nalaze 4 pesme koje su dostojne nekih velikih Jangovih albuma. Danas slušamo dve.

Predstavljamo drugi ovogodišnji, ovoga puta džezerski album Vana Marisona, tu je drugi singl sa nove Calexico ploče koja nam stiže krajem januara, zatim klasik Džimija Hendriksa u džez verziji, odnosno novi album Huga Rejsa kog je snimio sa violinistkinjom Ketrin Grejndordž.

Tu su još Pionir 10, Majkl Kivanuka, Primal Scream, Tauns Van Zant, The National i mnogi drugi.

Znam da postoje stvari koje deluju kao da nisu u redu. Neke stvarno i nisu. Ali isto tako znam da postoji muzika uz koju život manje boli uprkos tome. Neke od tih pesama slušamo u današnjoj Gistro FM epizodi. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta 2015, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča

Preporuka

share

share