Jovana Bajagić, Muve 

 

Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša, 2023.

 

U moru književnih dela, koja susrećem svakodnevno ponekad se pojavi dragulj koji se ističe svojom posebnošću i originalnošću. Verovatno je to zbog toga, što me za delo o kojem ću vam govoriti veže i lično dugogodišnje poznanstvo sa pesnikinjom. To je zbirka poezije Muve, Jovane Bajagić, čije osvetljavanje ne predstavlja samo zadovoljstvo i profesionalnu potrebu, već i čast. Poznavati autora ili autorku iza dela često dodatno obogaćuje čitanje, posebno kada je ta osoba moja draga prijateljica Jovana Bajagić.

Još dok je pesnički talenat Jovane Bajagić tek stasavao, primetio sam da se njena lirska duša ogledala u svakodnevnim interakcijama, kako u profesionalnom okruženju, poput doma za decu bez roditeljskog staranja Duško Radović, gde smo se prvi put sreli na projektu pomoći u učenju, tako i u njenim ličnim stvaralačkim poduhvatima, gde se Jovana istakla kao osnivač vokalne grupe Niške devojke. Upravo tu, između dečjih osmeha i nota tradicionalnih i savremenih pesama, rasla je i sazrevala ljubav prema rečima koja je danas pred vama u zbirci Muve.
Jovana Bajagić nije samo pesnikinja koja piše, već je i pesnikinja koja zvuči. Njen moćan glas nosi liriku koju je upoznala kroz tradicionalne pesme, crkvenu muziku i popularne hitove savremene scene. To je lirska nit koja se provlači kroz njeno delo, kao što se provlače niti različitih muzičkih žanrova kroz njene vokalne interpretacije.
Osim poetskog dara, Jovana Bajagić je osvojila i priznanja koja potvrđuju njen književni talenat, poput novosadske književne nagrade Duško Trifunović i nagrade književnog kluba Ivo Andrić iz Zemuna. Njeni talenti su prepoznati na takmičenjima u besedništvu, što samo dodatno potvrđuje njenu veštinu da rečima očara i osvoji publiku.
Kroz različita poslovna angažovanja, imao sam priliku da sretnem Jovanu Bajagić i steknem divnu prijateljicu. Velika čast mi je što smo se opet pronašli u zajedničkim poslovnim poduhvatima i danas smo opet zajedno u redakciji našeg književnog časopisa Book Hub, gde njeni stihovi, kao i kritički osvrti na savremenu književnost, skreću pažnju svojim angažmanom i dubinom analize. U tom svetlu, sa zadovoljstvom iščekujem da zaronite u njenu zbriku Muve i otkrijete svet koji očarava. Ja se nadam da ću vam barem malo pomoći u tome.

Preporuka

share