Parallel Mothers [2021]

Madres paralelas
Pathé
Režija: 
Pedro Almodóvar
Scenario: 
Pedro Almodóvar
Zemlja proizvodnje: 
Spain
Jezik: 
Spanish
8.5
8

Pedro Almodovar nastavlja saradnju sa svojom muzom Penelopom Kruz filmom Parallel Mothers, emotivnom storijom o konsekvencama turbulentnih konekcija sa ratovima iz španske prošlosti, ukrštajući narativ sa modernim društvenim problemima madridske zajednice, Almodovar još jednom potvrđuje status neprikosnovenog pirinejskog magičnog realiste.

Na početku filma Janis (Cruz) potražuje podršku države za raskopavanje lokacije na kojoj je izvršen masovni zločin tokom građanskog rata u kojem su stradali članovi njene familije, ali autor brzo napušta ovaj narativni tok, kako bi se posvetio dugo željenoj trudnoći junakinje, što joj puteve ukršta sa porodiljom, sedamnaestogodišnjom devojkom, cimerkom iz trudničke sobe...

Njihova konekcija postaje dominantna linija narativa, gde Almodovar vrši nekoliko tvistova, uobičajenih za njegove filmove, ali uz dozu poslovične stilske nonšalancije autorova efektiva nikada ne pada na nivo patetike, čemu obilato doprinose Cruzova i Milena Smit, koja odlično tumači harizmatičnu i nesnađenu buntovnicu Anu.

Parallel Mothers nastavlja nakon Pain and Glory Almodovarovu konekciju sa prošlošću, i dok se u filmu iz 2019. godine autor bavi introspekcijom i odnosom sa sopstvenim refleksijama iz prošlosti, Madres paralelas idu dalje u istoriju i u prilično potresnom finalu pokazuje nam Almodovara koji se hrabro, artistički suočava sa demonima iz prošlosti sopstvenog naroda, pokazujući nam samo deo kolektivnog ludila rata i posledica koje on nosi sa sobom.