Lenja letnja nedeljna popodne su onaj mir o kome se sanja, mešavina zvuka escajga i formule 1, raširena knjiga na stomaku, dremanje u hladovini, onaj četvrti čokoladni kolač koji ipak završi u stomaku, iako smo još kod drugog šatro rekli “dosta”, a mislim da su ti spori topli dani pre svega rezervisani za ljude i stvari koje volimo. Lično sam tih lenjih letnjih nedelja uvek u muzici uživao na nešto posebniji način nego drugim danima. Ne znam tačno zašto. Možda to ima veze što sam celog života tih dana uglavnom okružen svime onim što mi mnogo znači. Tako sam u današnji Gistro FM spakovao neku novu muziku koja često zvuči kao da je smišljenja baš za raspojasana letnja popodneva. A možda još nekom bude ovoliko značila.

Novi album grupe Bonny Light Horseman zvuči još lepše nego njihovo, inače odlično debi izdanje od pre nekoliko godina. Njihova nepretenciozna mešavina akustičnog folka i popa tako lako klizi između ušiju. Ako pak volite da relaksirate mozak uz neku plavu, noćnu harmoniju ambijentalne i akustične muzike, obratite pažnju na genijalni novi album američkog multiinstrumentaliste Ezre Fajnberga. Malo je novih izdanja uz koje se lepo drema kao uz ovo. Oni koji se lože na mešavinu džeza i gitarske muzike, neka obrate pažnju na njujorški bend Beings, u kome gitaru svira Stiv Gan, a bubnjeve Džim Vajt. Par pesama odavde su odličan saundtrak za posustali svet na ivici raspada.

Od noviteta, tu je još prvi singl sa novog Mercury Rev albuma, prva nova pesma grupe The Jesus Lizard nakon skoro tri decenije, nova izdanja za veterane iz devedesetih Buffalo Tom i Idaho, a Gistro evergreen je antologijski pank album Wrong, kanadske grupe Nomeansno. Sjajne nove singlove imaju Caribou, Floating Points i hrvatski bend Idem, a društvo nam prave Tindersticks, DJ Shadow, Ričard Holi, Can, Donovan, Džesika Pret, Wilco i mnogi drugi.

Nađite udobno mesto, hladno piće, dobre zvučnike (ili slušalice) i pustite da vas ova muzika odmori u svakom smislu.