Katsushika Hokusai, poznatiji jednostavno kao Hokusai, jedan je od najznačajnijih i najpoznatijih japanskih umetnika svih vremena. Njegova dela su postala sinonim za japansku umetnost, naročito u oblasti ukiyo-e, drvoreza koji prikazuju prolazni svet. Hokusai je bio majstor u prikazivanju prirodnih fenomena, svakodnevnog života i mitskih scena sa jedinstvenim stilom koji je obeležio japansku umetnost i ostavio neizbrisiv trag na globalnu umetničku scenu.

Hokusai je rođen 1760. godine u Edu (današnjem Tokiju) i tokom svog dugog života, koji je trajao do 1849. godine, proizveo je ogroman opus dela. Njegova umetnička karijera obuhvatala je period od više od sedam decenija, tokom kojih je promenio ne samo svoje ime više od trideset puta, već i stilove i tehnike. Hokusai je bio neumorni istraživač, uvek u potrazi za novim načinima izražavanja.

Živeći u periodu Edo (1603-1868), Hokusai je bio deo vremena velikih društvenih i kulturnih promena. Edo period je bio obeležen političkom stabilnošću, ekonomskim prosperitetom i kulturnim procvatom. Ukiyo-e, ili "slike prolaznog sveta", bili su izraz ove kulture, fokusirani na prikazivanje urbanog života, prirodnih pejzaža i mitoloških scena.

Preporuka

share