Bend There. na regionalnoj turneji

Niški instrumentalni bend There. ovog vikenda započinje turneju koja nosi naziv „The Last Chase“, u okviru koje će nastupati u Makedoniji, Srbiji i Mađarskoj. Središnji deo turneje predstavlja koncert u Nišu, u klubu Feedback u nedelju 1. decembra. Karte za ovaj nastup moći će da se kupe na ulazu u klub po ceni od 300 dinara.

Ovom turnejom bend zatvara jedno poglavlje u radu benda te otvara put za novi album koji se trenutno nalazi u finalnoj fazi pripreme i planiran je za proleće 2020.

„Turnejom „The Last Chase“ želimo da zatvorimo krug vezan za naš debi album „Chasing the Basics“. Naravno, to ne znači da u budućnosti nećemo svirati pesme sa ovog albuma već želimo da na prikladan način završimo „trku“ koju smo do sad vodili. Takođe, publici ćemo na koncertima predstaviti i pesme na kojima smo u prethodnom periodu radili, a koje će se naći na našem novom albumu. Sa nestrpljenjem očekujemo koncerte u Mađarskoj i Makedoniji jer tamo do sada nismo nastupali, a ništa manje neće biti uzbudljivi i koncerti na nama već domaćim terenima u Srbiji“ – rekao je Uroš Kostić, gitarista niškog benda.

Ostali datumi „The Last Chase“ turneje:

29.11. Kumanovo (MKD) – Zanaetčiski dom

31.11. Skopje (MKD) – КОТУР

11.12. Beograd – Kvaka 22

12.12. Budapest (HU) – Szimpla Kert

13.12. Szeged (HU) – Grand Café Szeged

14.12. Subotica – Club MLADOST at Subotica

15.12. Novi Sad – dom b-612

Podsećamo, instrumentalni cosmic rock bend There. zvanično je formiran sa početkom jeseni 2012. godine, a nezvanično nekoliko godina ranije. Prve skice i ideje, koje su nekoliko godina plovile kroz jam sessione sa raznim muzičarima koji su prošli kroz bend, dobijaju svoj zvanični oblik 2013. Početkom te godine ostvarena je saradnja sa izdavačkom kućom Black Planet Records koja na proleće 2013. objavljuje prvu u nizu „Balkan Under The Radar“ kompilacija na kojoj se, između ostalih, nalazi i pesma „Where the Magic Happens“. Ubrzo kreću i prvi nastupi u Nišu i Jagodini u novoj, ujedno i prvoj zvaničnoj, postavi benda. Svega par dana nakon prvog nastupa van svog grada, There. nastupa na Nisvill Jazz Festivalu. Taj nastup, ispostaviće se, predstavlja prekretnicu u radu benda jer je nakon njega ostvarena saradnja sa Radio Beogradom na kome se premijerno emituje debi EP benda „Session 4“ koji će kasnije objaviti Black Planet Records. „Tu nema onih zatjeravanja, minimalističkih repeticija, tremola, improvizacija i krešenda, već kratkih rezova u kojima distorzije riffova s razvijenim melodijama piana jurišaju na pop strukture što je simpatičan potez u kompresiranje cijele dramatike gdje bi po običaju mnogi otišli u razvlačenja, monotonije i dosadu“ – stoji na sajtu Terapija.net u recenziji EP-ja „Session 4“.  U okviru promocije prvog kratkogsvirajućeg izdanja bend niže nastupe širom Srbije. Koncerti postaju upravo teren na kom There. briljira svojom energijom i soničnim pasažima koji odudaraju od tradicionalnih post rock formi. Ubrzo bend finalizira pesme za svoj prvi LP „Chasing the Basics“ koji početkom 2015. godine snima u niškom klubu Feedback uz pomoć snimatelja i producenta Mladena Marjanovića (Igralom). Tom prilikom snimljeno je deset pesama, od kojih se osam našlo na albumu. Dve pesme „Sonder“ i „Dare.“ objavljene su kao najavni singlovi u saradnji sa izdavačkim kućama Black Planet Records i Tribal Rajber Label. Maja 2016. godine „Chasing the Basics“ biva objavljen za izdavačku kuću Rock Svirke Records. U narednom periodu bend je širom Srbije na solo koncertima i festivalima promovisao svoj debi album. Krajem 2017. There. redefiniše postavu benda, čime ujedno i menja svoj zvuk. Četvoročlana postava benda There. trenutno priprema novi album eksperimentišući sa angularnijim formama muzike, ujedno održavajući svoju izgrađenu estetiku odmetnika post roka.  

Bend čine:

Pavle Dinić – Klavir

Luka Bašić – Bubanj

Marko Mitić – Bas

Uroš Kostić - Gitara

Preporuka