Painting with John [2021]

Painting with John
HBO
Režija: 
John Lurie
Scenario: 
John Lurie
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
9.0
9

Pre ravno 30 godina Džon Lurie (John Lurie), saksofonista, kompozitor, slikar i glumac, uradio je serijal Fishing With John, gde je sa svojim prijateljima išao na pecanje, u svakoj epizodi na različite lokacije.

Naravno, ti prjatelji su bili Met Dilon, Denis Hoper, Tom Vejts, Viljem Defo i Džim Džarmuš, tako da je serija stekla vremenom kultni status, ne uprkos, već zahvaljujući činjenici da se radi o sirovom materijalu rađenom bez ikakvog scenarija.

Sličan koncept Luri je primenio i u svojim kontemplativno-filozofskim ’avanturama’ oslikavanja vodenim bojama zanimljivih crteža, kojima često nadahnjuje auru istočnjačkih i budističkih filozofija, pričajući usput direktno u kameru o svojim iskustvima, razmišljanjima i životu.

Fanovima i ljubiteljima Lurija nije potrebna veća preporuka od činjenice da je to ikona Džon Luri u svom patinastom obliku mudrog penzionera, koji provodi dane na Karipskom ostrvu, ali većina verovatno ne samo da ne poznaje doprinos ovog umetnika njujorškoj kulturnoj sceni, već i ne zna ko je uopšte čudni šaljivdžija koji se šegači sa domorocima sa ostrvu.

Karijera Džona Lurija se proteže od početka sedamdesetih i sa značajnim prekidima traje 50 godina, međutim, čini se da je sam Luri i dalje skriveno blago kulturno-umetničke scene Njujorka, jer se njegov doprinos često potcenjuje, zbog Lurijevog mešanja u nekoliko umetničkih sfera, te tako najveći broj ljudi Lurija prepoznaje po radu sa Džimom Džarmušom, odnosno participiranju na njegovim ranim radovima, gde je ovaj svestrani umetnik i glumio i radio muziku.

To je u zapećak bacilo njegov izuzetan sastav The Lounge Lizards, avangardnu jazz grupu, popularanu u kritičkim i njujorškim krugovima.

The Lounge Lizards i braća Luri, kao kreativni frontmeni, nekako nisu dovoljno cenjeni zbog činjenice da je jazz osamdesetih godina bio u nemilosti pop industrijalizacije tržišta, a Luri je da stvar bude još tragičnija po popularizaciju umetnosti veličao zvuk skrajnutih avagardista saksofona kao što su Albert Ajler, Arči Šep, Koltrejn u poznoj fazi, pa su tako trendovi, i ne baš toliko avagardne Lizardse gurnuli u andergraund.

Ipak, ta pozicija Luriju kao oniričnom intelektualcu savršeno odgovora, jer iz te pozicije on svoje talente slobodno može da proširi na ostale sfere umetnosti, pa je tako Painting With John serija za slobodoumne ljude i one koji prihvataju razmišljanja izvan konvencionalnih narativnih kutija.