Clark - Body Riddle

Clark
Body Riddle
Warp Records, 2006
8
8

Treći album muzičara po imenu Chris Clark ( pod "sasvim običnim" pseudonimom Clark), je prijatan nadzvučni zagrljaj tople, prijateljske dobrodošlice...u naučno-fantastično okruženje metalnih zvona iz zamrznutih predela dalekih pulsara koje prate striktno kontrolisane kompjuterizovane perkusije. Iako na prvi pogled izgleda kao neki klon već poznatih prethodnika, izgrađen na lovorikama tuđih uspeha i bledi imitator, ovo malo remek-delo to sigurno nije. Nikako.
Simfonije elektro-orkestara iz radionice gospodina Clark bacaju svoje senke dugačkih prstiju preko hip-hop ritmova i metaliziranih bubnjeva. Mala armija muzičara sa mikročipova semplera i ostalih digitalnih uređaja za teleporotvanje zvuka u više dimenzije, formira virtuelni audio doživljaj čiste organske, prirodne materije koja se materijalizuje tu, između dva emitora zvuka - bilo da nosite slušalice ili slušate preko stereo zvučnika.
Body Riddle iziskuje vreme i posvećenost u njegovoj degustaciji, fokus na produkciju svake zvučne partije na nivou kako malo koji album tog vremena može sebi priuštiti slušaocu.
Šta je ovaj album izdvojilo iz prethodnih radova Chris Clark-a a bilo ih je 2 (izvorni Clarence Park i Empty the Bones of You) ?

Ovaj album je mnogo kompletniji i vidno snimljen sa mnogo više samopouzdanja i, što je možda i najvrednije napomenuti, stilski je mnogo raznovrsniji. U odnosu na prethodni, bazni dizajn,Empty the Bones of You, Clark je postavio čitavu konstrukciju, dodao teksture i sklopio čitavu arhitekturu u celinu. On se ne trudi da se distancira od savremenika svog vremena kao npr. Four Tet, Prefuse73, DJ Shadow i koristi određene deonice koje se mogu poistovetiti sa njihovim muzičkim stilom. Takođe, tu su i segmenti koji u "glitch" modu podsećaju na ono što su tada radili Boards Of Canada i Richard D. James (Aphex Twin). Ova činjenica stoji ali Clark koristi stil samo kao minornu, polaznu osnovu gradeći svoj svet na svojoj teritoriji. Ovaj "vrli novi svet" egzistira sa puno emocija - strah, tuga, radost, ljubav, smrt. Istinski odraz svega što Chris Clark jeste. Bez foliranja.
Posvetite pažnju slušanju Body Riddle, otvoriće vam vrata muzičkih riznica elektronskog zvuka.